Kao početna aktivnost za EU projekt Powered by Reuchlin sudionici projekta iz Częstochowe i Osijeka sudjelovali su na prvom okupljanju u Pforzheimu od 15. do 19.05.2022. godine, kako bi se upoznali s povijesnim likom Johannesom Reuchlinom po kojemu njihov projekt nosi ime.

Prvi dan susreta započeo je stručnim vođenjem po centru Pforzheima, gospođe Christine Klittich, koja se kroz šetnju osvrnula na životnu priču Johannesa Reuchlina, što je njegovim zaslugama ostvareno te koja su značajna mjesta u gradu.

Cilj šetnje bio je Muzej Johannesa Reuchlina u Schloßberg crkvi, gdje su sudionici imali priliku pogledati veliku izložbu o Reuchlinu i njegovim djelima. Kroz razne interaktivne zadatke su u grupama mogli naučiti po čemu je on bio bitna ličnost, čime se bavio, za što se sve zalagao, prema kojim vrijednostima je živio a koje su i danas još uvijek bitne. Sudionici su radili u malim grupama u kojima su kroz razne aktivnosti i na razne načine imali priliku naučiti nešto više o Reuchlinu.

U nastavku popodneva, uz pomoć gđe Landauer, objedinjena su sva iskustva i razmišljanja o aktivnostima i svim aplikacijama te o digitalnim pomagalima kojima su se služili za učenje o Reuchlinu i o tome kako se mogu te metode implementirati u projekte koje sudionici planiraju održati u svojim gradovima.

Dan je završio vođenim posjetom Sparkassenturmu, mjestu s kojeg se može vidjeti cijeli Pforzheim.

Uz predavanje gospodina Daniela Autenrietha na temu „Game based learning“ započeo je drugi dan susreta, tijekom kojeg su predstavljene metode pomoću kojih se može kroz igru obraditi razne teme. Prema primjeru na Actionbound aplikaciji „Rund ums Reuchlinhaus“ koji su i sami sudionici odradili kroz šetnju oko Reuchlinhausa i Muzeja nakita. Tijekom posjeta Muzeju nakita, opisano je razdoblje u kojemu je Reuchlin živio i način na koji je razvoj humanizma utjecao na sve djelatnosti kojim su se ljudi bavili u Pforzheimu. Izrada nakita je jedna od najzastupljenijih zanata kojim su se bavili stanovnici Pforzheima kroz povijest.

U popodnevnim satima sudionici su po drugi put posjetili Reuchlinov muzej, gdje su kroz obradu značajnih pojmova koji su opisivali Reuchlinov život i rad, osmislili kratki video u kojem su opisali što za njih znače ti pojmovi.

Gospodin Daniel Anutenrieht je na posljednjem predavanju susreta opisao korake osmišljavanja projekta, na što se sve treba obratiti pozornost te kako se najbolje mogu aktivnosti prilagoditi našoj ciljanoj skupini.

Nakon predavanja sudionici su posjetili gradić Bretten, rodno mjesto Philippa Melanchthona jednog od učenika Johannesa Reuchlina i bitnog suradnika Martina Lutera koji je zajedno s njim radio na prijevodu Biblije na njemački jezik. Tijekom posjeta Muzeju Philippa Melanchthona imali su priliku naučiti puno toga o njegovom radu i uživo vidjeti prvo izdanje prijevoda Biblije s odredbama za odvajanje evangeličke crkve od katoličke.

Kao vrhunac cijelog susreta bio je posjet Pforzheimovog kazališta i mjuzikla Martyr o poznatom aktivistu i slikaru Jergu Ratgebu.