Podunavske Švabe u Hrvatskoj danas

Najveći broj ih je okupljen u udruzi Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek (Deutsche Gemeinschaft – Landsmannschaft der Donauschwaben in Kroatien, Essegg) sa sjedištem u Osijeku i ograncima u Zagrebu, Splitu, Đakovu, Valpovu, Slavonskom Brodu, Požegi i brojnim baranjskim mjestima. Njemačka zajednica u Osijeku je udruga građana koja okuplja pripadnike njemačke i austrijske nacionalne manjine te njihove potomke, osnovana 1992. godine u Zagrebu i 1997. godine u Osijeku.

Za što se zalažemo?

Svrha i ciljevi djelovanja Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj mogu se sažeti u nekoliko programskih odrednica:

  • Rasvjetljavanje povijesnih činjenica o doprinosima Nijemaca i Austrijanaca na području današnje Hrvatske – u kulturnom, gospodarskom, političkom, vjerskom i svakom drugom smislu te upoznavanje šire hrvatske javnosti s tim činjenicama.
  • Upoznavanje hrvatske javnosti s tragičnom sudbinom nedužnih donaušvapskih civila koji su stradali nakon 2. svjetskog rata jer su od strane komunističkog režima proglašeni kolektivnim krivcima za nacističke zločine. Objektiviziranje uloge Nijemaca u Hrvatskoj prije, za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata.
  • Upoznavanje hrvatske javnosti s položajem i statusom Nijemaca i Austrijanaca – Podunavskih Švaba nakon 2. svjetskog rata sve do 1990. godine.
  • Okupljanje postojećeg korpusa Podunavskih Švaba u udrugu Njemačka zajednica te osmišljavanje projekata namijenjenih toj nacionalnoj manjini.
  • Okupljanje mladih – potomaka Podunavskih Švaba kroz projekte namijenjene mladima te njihovo ohrabrivanje u prepoznavanju vlastitog manjinskog i kulturnog identiteta.
  • Čuvanje kulturne, jezične i folklorne tradicije i običaja Podunavskih Švaba na prostorima Slavonije i Baranje.
  • Zalaganje za uvođenje, odnosno bolji položaj njemačkog jezika u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te na fakultetima.

Njemačkom jeziku treba se vratiti zasluženo mjesto, ravnopravno uz engleski jezik na prostorima istočne Hrvatske, jer je znanje njemačkog jezika, uz znanje engleskoga, važan čimbenik budućeg gospodarskog napretka ne samo pojedinaca već i cijele regije. Njemački jezik povijesna je tradicija Slavonije, a posebno grada Osijeka.