Ovogodišnji skup Radne skupine njemačkih manjina, koji je održan po 32. put, službeno je otvorila gospođa Natalie Pawlik savezna povjerenica za pitanja izseljenika i nacionalnih manjina, kojoj je slijedio službeni uvod parlamentarne državne tajnice Ministarstva unutarnjih poslova gospođe Rite Schwarzelühr-Sutter.

Kroz početne sjednice su predstavnici iz 17 zemalja iz središnje i istočne Europe kao i centralne Azije imali priliku predstaviti svoj rad te se dotaknuti aktualnih tema, izazova i planova za nadolazeću godinu. 

Kako je prvi dan bio ispunjem važnim razgovorima tako su sudionici vodili razgovore i sa kolegama iz referata HI7 Ministarstva unutarnjih poslova koji su zaduže za rad s njemačkim manjinama, te i na kraju dana nakon razledavanja izložbe “In Bewegung” , imali mogućnost u Bundestagu razgovarati sa frakcijom CDU/CSU i skupinom prognanika, iseljenika i njemačke manjine CDU/CSU.

Obuhvatna rasprava o vanjskoj kulturnoj i obrazovnoj politici Ministarstva vanjskih poslova s ​​gđom Annom Bartels, predstavnicom za AKBP, i gđom Sylviom Groneick, voditeljicom referata 601 tijekom koje su se sudionici dotakli tema skraćivanja sredstava za financiranje projekata njemačkih manjina.

Tijekom popodneva održane su istovremeno dvije rasprave, u kojima su predravljena radna područja Goethe instituta, IFA – Institut za odnose s inozemstvom, Kulturna zaklada njemačkih prognanika, BdV – Udruga prognanika i Njemački kulturni forum za istočnu Europu, te su predstavnivi mladih Radne skupine njemačkih manjina imali razgvor sa predstavnikom DJO – Njemačka omladina u Europi, Savezna udruga.

Skup je završio zajedničkom večerom i događanjem umrežavanja sa zastupničkim klubom “Manjine”.