Otvaranje 31. godišnjeg sastanka AGDM-a od strane povjerenice Savezne vlade za pitanja povratnika i nacionalnih manjina, MdB Natalie Pawlik, je bilo u znaku njemačke manjinske politike prema njemačkim manjinama u inozemstvu. Sudionici su potom posjetili različite postaje u Bundestagu, gdje su raspravljali o važnim pitanjima u stručnim raspravama, uključujući s odjelom odgovornim za manjine u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova i sa skupinom prognanika, preseljenika i njemačkih manjina CDU/CSU, te su imali mogućnost ostvarivanja osobnih kontakata.

7. studenog 2022. Bernard Gaida iznova je jednoglasno izabran ua glasnogovornika Radne skupine njemačkih manjina, Bernard Gaida za sljedeće 3 godine.
Ujedno je za koordinatoricu mladih AGDM-a izabrana Hanna Klein, predstavnica mladih i voditeljica projekta Njemačke zajednice – Njemačke zajednice Osijek u Hrvatskoj.

Predstavnici njemačkih manjina imali su priliku uz stručno vođenje pogledati stalni postav u dokumentacijskom centru Zaklade Bjeg, protjerivanje, pomirenje uz poučan razgovor i razmjenu ideja s ravnateljicom dokumentacijskog centra dr. sc. Gundulom Bavendamm.

Na kraju dana predstavnici mladeži njemačkih manjina imali su priliku okupiti se i u razgovoru s novom koordinatricom mladih osmisliti i dogovoriti sljedeće korake.

Posljednji dan 31. godišnjeg sastanka AGDM-a u Berlinu, u internim sastancima predstavnici njemačkih manjina osvrnuli su se na cijeli susret i donesene su nove odluke i dogovoreni planovi za sljedeću godinu.

Završna večer uz susret sa zastupnicima SPD-a gdje su predstavnici imali priliku iznjeti svoje potrebe i prijedloge.