30. Obljetnica osnutka Njemačke zajednice obilježena je u subotu 17.12.2022. godine svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na svečanosti su se gostima obratili predsjednik Njemačke zajednice Vladimir Ham, gradonačelmnik Grada Osijeka Ivan radić, zamjenik župana Osječko- baranjske Županije Josip Miletić, Vladimir Ham je pročitao pismo predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandra Tolnauera te kao počasni gost se publici obratila Savezna povjerenica za iseljeništvo i nacionalne manjine savezne republike Njemačke Natalie Pawlik.

“Kao mala, ali vrlo aktivna nacionalna zajednica djelujemo, stvaramo i doprinosimo napretku hrvatskoga društva. Na svim popisima stanovništva u Republici Hrvatskoj od 1991. godine bilježimo rast broja deklariranih Nijemaca i taj je rast stabilan. U tom broju su i naši sunarodnjaci koji su se u
Hrvatsku doselili u novije vrijeme, posebice otkad je Hrvatska postala članica Europske unije. U našem radu vode nas mirotvorstvo, tolerancija i demokratske vrijednosti. Važno nam je da Hrvatska kao naša domovina i Europska unija, kao zajednica naroda u kojoj smo zajedno sa Saveznom Republikom Njemačkom kao matičnom zemljom, ali u kojoj žive i brojne njemačke etničke i jezične zajednice, budu što uspješnije i naprednije.” rekao je predsjednik Njemačke zajednice Vladimir Ham.

“Već 30 godina nosite se s izazovima i dajete odlučujući doprinos da se njemačkoj manjini u Hrvatskoj pruži perspektiva za budućnost. Bez vašeg rada svi bi napori da pružite pomoć bili uzaludni. Njemačka zajednica omogućila je sebi, kao inovativnoj i visoko kompetentnoj organizaciji, postaviti nove, važne impulse za sebe i njemačku manjinu u Hrvatskoj. Drago mi je vidjeti da se suradnja između udruga stalno razvija. Njemačka manjina nije samo aktivan dio društva u Hrvatskoj. Također čini vezu između Njemačke i Hrvatske. Tijekom proteklih 30 godina njemačka manjina pomogla je daljnjem jačanju bliskog i povjerljivog prijateljstva između naših zemalja. U Europi koja se sve više mora boriti protiv nacionalizma i populizma, manjine posebno služe kao posrednici za prekogranično međunarodno razumijevanje. Tomu značajan doprinos daje i Republika Hrvatska. Zahvaljujem hrvatskoj državi na velikodušnoj potpori njemačkoj manjini. Hrvatska je sada jedan od pionira u manjinskim pitanjima u Europi. Hrvatska Vlada već duže vrijeme uspješno radi na aktivnom uključivanju njemačke manjine u zemlji.” na važnost njemačke manjine u Hrvatskoj osvrnula se gospođa Natalie Pawlik.

U sklopu završnog dijela svečanosti podjeljena su jubilarna priznanja za višegodišnji i osobit doprinos u radu i razvoju Njemačke zajednice, provedbi njenih programa, njenoj javnoj afirmaciji i razvoju volonoterskog rada, koje su primili Goran Beus Richembergh, Renata Trischler, Zorislav Schönberger, Darko Apel, Elisabeth Klein i Vilim Haas.