Tema ovogodišnjeg uskršneg seminara organizacije YEN, za udruge mladih etničkih manjina u Europi je bila “Keeping traditions alive”. Seminar su otvorili domaćini HKD Gradišće manifestacijom u kulturnom centru Obervarta uz plesne točke folklorne skupine i glazbenu pratnju tradicionalne tamburice.  U sklopu otvaranje je održan i Worlf Cafe tjekom kojeg su svi sudionici imali priliku bolje upoznati organizacije domaćina i manjine Gradišćanskih Hrvata.

U nastavku dana započeo je i službeni dio s radionicama, kroz koje je 45 sudinoma,  pripadnika manjina iz Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Walesa, Sjeverene Makedonije, Njemačke učilo o tradicijama, načunima kako ih očuvati, kako ih osuvremeniti i kako se nositi sa tradicijama koje krše ljudska prava.

Ekskurzija ovog seminara odvela je sudionike u Beč, glavni grad Austrije, gdje su uz posjet Parlamentu sudjelovali i na diskusiji austrijskih manjina sa njihovim političkim predstavnicima u parlamentu. Tijekom diskusije dotaknule su se razne tema vezane uz manjinska prava, školstvo i ostale mogućnosti koje mogu koristiti kao manjina u Austriji.

Udruge Koruških slovenaca i Gradiščaniskih Hrvata ugostili su sudionike seminara, te im predstavili svoj rad i svoje prostorije gdje se okupljaju.

U sklopu seminara, na zadnji dan održavanja održana je godišnja skupština YEN-a gdje se predstavio rad ogranizacije u 2022. godini i predtavili planovi za 2023.  godinu. Donesene su nove i važne odluke koje će utjecati na daljni rad same organizacije.