Uspješno odrađen video projekt “jung ft. alt” iz 2020. godine dobio je nastavak u 2021. s nazivom “Zeitzeugen” i uz već snimljenih 7 video uradaka dodano je još 5 novih.

Cilj video projekta bio je jačanje kolektivne svijesti u smislu razmjene iskustava, budući da se o povijesti njemačke manjine u Osijeku i njihovoj sudbini nije znalo toliko. Današnjim naraštajima približiti duh vremena, jer sada je posljednja prilika da zabilježimo priče starije generacije kao i pridati važnost individualnim životnim pričama pripadnika njemačke naicionalne manjine.

Suradnja mladih osječkih i đakovačkih gimnazija i svjedoka vremena, pripadnika Njemačke zajednice, zamišljena je kao međugeneracijski projekt. Projekt je započeo predavanjem u školama o njemačkoj manjini u Osijeku i Đakovu. Gdje su učenici mogli postavljati pitanja i prijaviti se ako pokažu interes za projekt. Uz pomoć gđe. Klein i gđe. Lutring, mladi su sami napravili popis pitanja o temama koje su željeli saznati o povijesti njemačke manjine. Sugovornici, svjedoci vremena, upoznali su se s pitanjima i komentirali ih ako su htjeli nešto dodati ili o nekim određenim temama nisu htjeli pričati.

Drugi cilj bio je sustavno objedinjavanje znanja o tome kakav je bio život prije Drugog svjetskog rata i što se promijenilo za njemačku manjinu nakon. Nastao je medij u smislu niza video uradaka, koji je olakšao komunikaciju među generacijama, budući da mladi ne znaju što su doživjeli njihovi djedovi i bake.

Projekt je predstavljen 24. ožujka 2022. u prostorijama Kulturnog centra uz nekoliko isječaka iz novo nastalih video uradaka.

Video snimke biti će postavljene na YouTube kanal Njemačke zajednice, s hrvatskim i njemačkim titlovima kako bi bili dostupni široj publici.

Od 24.03. – 21.04. će svaki četvrtak u 19h biti objavljen novi video.