Ove godine se po teći puta održava Mjesec njemačke kulture, u kojem će se tijekom cijelog listopada organizirati razne aktivnosti, a naglasak je na trima radionicama koje će se održati subotom. I ove godine radionce će se baviti temama vezanim za njemačku nacionalnu manjinu. Cilj radionica je sudionicima približiti njemačku povijest, kulturu i jezik sa područja Osijeka i okolice.

2.10. Fotomaraton

Tema fotomaratona  je “Njemački korijeni u Osijeku”. Turistički vodič Ivor Mayer će sudionike provesti kroz centar Grada Osijeka i upoznati ih sa povijesti Nijemaca u Osijeku, ukazati na njihov doprinos i još uvijek vidljive tragove njihovog utjecaja. Tijekom  šetnje sudionici će imati zadatak uslikati reprezentativnu fotografiju s motivom koji najbolje za njih prikazuje spomenutu temu.  Fotografija treba biti popraćena kratkim tekstom kojim će sudionici objasniti odabir motiva. Krajem mjeseca održat će se izložba svih uradaka sudionika i podjela nagrada za tri najbolje fotografije.

9. 10. Radionica o esekerskom jeziku

Esekersko narječje je hrvatski naziv za miješano osječko njemačko narječje u izumiranju, stoga je cilj ove radionice kroz razne aktivnosti ukazati mladim važnost tog jezika i  pokazati da ga i danas koriste iako toga nisu svjesni.

16.10. Kazališna radionica u Dječjem kazalištu Branko Mihaljević

Kazališna pedagoginja Ildikó Eszter Frank iz Pečuha održat će radionicu kazališnih i glumačkih osnova na njemačkom jeziku.

21.10. Filmska večer u Kulturnom centru

U suradnji s kinom Urania u Kulturnom centru će se projicirati film na njemačkom jeziku

23.10. izložba u Kulturnom centru

Završna izložba Fotomaratona te zatvaranje samog projekta Mjesec njemačke kulture održat će se u Kulturnom centru uz dodjelu nagrada i prigodni domjenak.