Uspješno provođenje projekata u okviru EU-projekta Powered by Reuchlin je od velike važnosti za Njemačku zajednicu. Kroz dva različita prijekta smo mladima mogli prenijeti znanja o  Reuchlinu i humanizmu.

U svibnju je proveden mali projekt, radionica s on-line-alatom – Simpleshow. Mladi su, kao prvo, dobili uvod u temu Reuchlin, humanizam i europske vrijednosti. Vikend prije smo s mladima iz Subotnje skolice odradili takvu radionicu s tim on-line-alatom, u okviru koje su obradili utjecajne Osječane njemačke manjine. Nakon toga su to sve prenijeli svojim novim kolegama i pojasnili im kako se koristi taj on-line-alat i kako se stvaraju informativni video uradci. Nakon toga su mladi imali vremena baviti se pojedinim temama. U parovima su oblikovali pojedine informativne video-uradke o određenim temama i to povezali s Osijekom. Europske vrijednosti, koje su zastupali Reuchlin i tadašnji humanisti, također su obrađene i mladi su vrlo brzo primijetili, da su te vrijednosti i danas od velike važnosti. Kroz suradnju s kolegama iz Pforzeima, koji su pokrenuli projekt, mogli smo mladima prenijeti puno više informacija i dati im mogućnost sudjelovanja na različitim natjecanjima.

Evaluacija mladih – za većinu mladih je tema bila jako  zanimljiva i neke stvari su već znali od ranije. Jako su im se dopali i alati koje smo im pokazali i ove su mladi mentori poznavali iz prijašnje  radionice.

 U okviru većeg projekta mladi su imali prigodu pogledati informativne video-uradke koje su mladi napravili prigodom prvog Reuchlin-susreta. Nakon uvoda su morali riješiti pojedinačni  „Actionbound“- kviz radi primjene naučenog. Mladi su bili iznenađeni i sretni što su točno mogli odgovorit na puno pitanja. Sudionici su uz pomoć naučenog morali sami snimiti video. Za njega su sami napisali scenario i razgovor. Nakon toga su imali vremena oživjeti taj scenario. Svi izrađeni video-uradci mogu se vidjeti na  Youtube-kanalu Njemačke zajednice.

Do kraja projekta u ožujku 2023 će svaki partner, koji je sudjelovao u projektu, jedan  mjesec preuzeti evaluacijski krug. Mjesec studeni je bio evaluacijski mjesec  Njemačke zajednice u Osijeku, u njemu su sudjelovali i svi sudionici projekta. Predstavnice Njemačke zajednice, gospođa  Hanna Klein i gospođa Ena Lutring, imale su zadaću predstaviti i evaluirati provedene projekte. Za evaluaciju projekata primijenjena je metoda „5 pitanja“, u kojoj se projekt opisuje putem različitih „W-pitanja“. Što biste sljedeći puta uradili drugačije? Na što se još treba paziti? Čime ste bili zadovoljni? Tko?, Kada?, Kako? Što?

Evaluacija mladih – Susret se mladima jako svidio, a kao aktivnost najzabavnija im je bila izrada video-uradaka, kviz im je bio malo težak, a kod informativnih video-uradaka su im informacije bile  prebrze.

Kao dio on-line-susreta radi evaluacije projekata za sve dionike projekta je provedena kratka obuka.