Uspješno provođenje projekata u okviru EU-projekta Powered by Reuchlin je od velike važnosti za Njemačku zajednicu. Kroz dva različita prijekta smo mladima mogli prenijeti znanja o Reuchlinu i humanizmu.

U svibnju je proveden mali projekt, radionica s on-line-alatom – Simpleshow. Mladi su, kao prvo, dobili uvod u temu Reuchlin, humanizam i europske vrijednosti. Vikend prije smo s mladima iz Subotnje skolice odradili takvu radionicu s tim on-line-alatom, u okviru koje su obradili utjecajne Osječane njemačke manjine. Nakon toga su to sve prenijeli svojim novim kolegama i pojasnili im kako se koristi taj on-line-alat i kako se stvaraju informativni video uradci. Nakon toga su mladi imali vremena baviti se pojedinim temama. U parovima su oblikovali pojedine informativne video-uradke o određenim temama i to povezali s Osijekom. Europske vrijednosti, koje su zastupali Reuchlin i tadašnji humanisti, također su obrađene i mladi su vrlo brzo primijetili, da su te vrijednosti i danas od velike važnosti. Kroz suradnju s kolegama iz Pforzeima, koji su pokrenuli projekt, mogli smo mladima prenijeti puno više informacija i dati im mogućnost sudjelovanja na različitim natjecanjima.

Evaluacija mladih – za većinu mladih je tema bila jako zanimljiva i neke stvari su već znali od ranije. Jako su im se dopali i alati koje smo im pokazali i ove su mladi mentori poznavali iz prijašnje radionice.

U okviru većeg projekta mladi su imali prigodu pogledati informativne video-uradke koje su mladi napravili prigodom prvog Reuchlin-susreta. Nakon uvoda su morali riješiti pojedinačni „Actionbound“- kviz radi primjene naučenog. Mladi su bili iznenađeni i sretni što su točno mogli odgovorit na puno pitanja. Sudionici su uz pomoć naučenog morali sami snimiti video. Za njega su sami napisali scenario i razgovor. Nakon toga su imali vremena oživjeti taj scenario. Svi izrađeni video-uradci mogu se vidjeti na Youtube-kanalu Njemačke zajednice.

Do kraja projekta u ožujku 2023 će svaki partner, koji je sudjelovao u projektu, jedan mjesec preuzeti evaluacijski krug. Mjesec studeni je bio evaluacijski mjesec Njemačke zajednice u Osijeku, u njemu su sudjelovali i svi sudionici projekta. Predstavnice Njemačke zajednice, gospođa Hanna Klein i gospođa Ena Lutring, imale su zadaću predstaviti i evaluirati provedene projekte. Za evaluaciju projekata primijenjena je metoda „5 pitanja“, u kojoj se projekt opisuje putem različitih „W-pitanja“. Što biste sljedeći puta uradili drugačije? Na što se još treba paziti? Čime ste bili zadovoljni? Tko?, Kada?, Kako? Što?

Evaluacija mladih – Susret se mladima jako svidio, a kao aktivnost najzabavnija im je bila izrada video-uradaka, kviz im je bio malo težak, a kod informativnih video-uradaka su im informacije bile prebrze.

Kao dio on-line-susreta radi evaluacije projekata za sve dionike projekta je provedena kratka obuka.

“Von der Europäischen Union finanziert. Die geäußerten Ansichten und Meinungen entsprechen jedoch ausschließlich denen des Autors bzw. der Autoren und spiegeln nicht zwingend die der Europäischen Union oder der Europäischen Exekutivagentur für Bildung und Kultur (EACEA) wider. Weder die Europäische Union noch die EACEA können dafür verantwortlich gemacht werden.”