Njemačko-europski obrazovni centar u Hessenu e.V. posjetio je Zagreb, Sirač, Osijek i Vukovar  od 4. -7. rujna 2023. sa sudionicima iz cijele Njemačke.

Njemačko-europski obrazovni centar u Hessenu e.V. (DEBWH) je neprofitna udruga sa sjedištem u Wiesbadenu. DEBWH sebe vidi kao graditelja mostova između Njemačke i njenih srednjoeuropskih i istočnoeuropskih susjeda i redovito organizira putovanja na seminare o komunikacijskoj politici u istočnoj srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Cilj DEBWH-a je stvoriti intenzivnu razmjenu kroz osobne kontakte i susrete i tako promicati produbljivanje mirnog suživota sa državama istočne srednje, istočne i jugoistočne Europe.

 

Sudionici su imali priliku tijekom susreta sa predstavnicima njemačkog veleposlanstva iz Hrvatske i vanjsko trgovinske komore u Hrvatskoj, dobiti uvid u to kakva je situacija hrvatskog gospodarstva, turizma i obrazovanja sa naravno težištem na njemačku suradnju i njemačku manjinu. Nakon izlaganja gostiju, sudnici su imali priliku postaviti pitanja gdje je nastala jednako zanimljiva diskusija.

Tijekom tog dana posjetili su Zajednicu Nijemaca u Zagrebu u Palmotićevoj ulici koja im je pripremila prigodno druženje te su predsjednik g. Ivan Rittig i članica Tatjana Antić predstavili svoj rad u zajednici. 
Nakon toga uz stručno vodstvo turističkog vodiča upoznali su centar Zagreba. 
Drugi dan putovanja, posjet Zajednici Nijemaca i Austrijanaca Sirač, u Siraču nedaleko od Daruvara gdje su članovi pripremili ugodno druženje uz svoje domaće specijalitete i predstavljanje svoje zajednice i rada. Kroz šetnju Siračem i posjet Osnovne škole sudionici su imali priliku upoznati rad Njemačke manjine u Siraču i podružiti se sa članovima udruge. 
Nakon tog ugodnog druženja, slijedio je put do Osijeka gdje su proveli dva dana. 
Prijepodne u Osijeku provedeno je u kulturnom centru u Osijeku gdje im je predsjednik Njemačke zajednice gospodin Vladimir Ham ukratko objasnio položaj gospodarstva u gradu Osijeku i kakav je kroz povijest Njemačka manjina imala utjecaj na razvoj grada.
Nakon toga uz turističko vođenje kroz grad Osijek upoznali su sam grad i centar Osijeka.
Kroz popodnevno druženje i predstavljanje rada Njemačke zajednice u Osijeku, raznih projekata i druženja u prostorijama Njemačke zajednice u Ribarskoj jedan. 
U nastavku dana profesorica Tihana Pavičić predstavila je rad KVD u Osijeku i Hrvatskoj.
Sudionici su sjedeći dan posjetili Gradsku i sveučilišnu knjižnicu u Osijeku te Austrijsku čitaonicu. O njezinim prostorijama je gospođa Melita Nađ ispričala povijest zgrade Gradske i sveučilišne knjižnice, povijest i sudbinu Nijemaca nakon drugog svjetskog rata.
U nastavku dana sudionici su posjetili Zajednicu Nijemaca i Austrijanaca Vukovar u Vukovaru gdje su ih dočekali  Darko i Marina Tufekčić te gospođa Dara Mayer i nekolicina članova zajednice koji su predstavili rad njihove zajednice i njihove prostorije. 
Tijekom posjeta muzeju, su sudionici kroz vođenje upoznati sa povijesti grada Vukovara i same zgrade muzeja Vukovara dvorca Eltza te su nakon toga posjetili memorijalni centar Ovčare gdje im je predstavljena potresna priča o sudbini ljudi za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj.