Spomenik Sv. Vandelina

Na mjestu bivšeg njemačkog groblja u Ernestinovu 6. lipnja 2015. je svečano otkriven tri metra viskok spomenik sv. Vandelina, zaštitnika mještana tog naseljenog mjesta. Kip je izradio ernestinovački kipar Ivica Tolić.

“U selu Ernestinovu od 1865. do 1945. živjeli su čestiti i bogobojazni doseljenici iz njemačkih zemalja, koji su svojim marnim radom zadužili sadašnje i buduće generacije stanovnika Ernestinova. Njima u spomen i na zahvalnost podižemo ovo spomen – obilježje.“ Općina i žitelji Ernestinova

Dvije godine kasnije, 2. travnja 2017. na mjesnome groblju u Ernestinovu održana je komemorativna svečanost i otkrivanje s posvetom spomenika nekadašnjim mještanima Ernestinova njemačke nacionalnosti. Njemački Ernestin bilo većinsko njemačko mjesto u kojemu su više od 90 posto činili Nijemci, a uoči Drugog svjetskog rata selo je brojilo više od 1200 stanovnika njemačke nacionalnosti. Drugi svjetski rat, progon i oduzimanje imovine nakon rata dovelo je do toga da danas u Ernestinovu živi tek nekoliko Nijemaca.