Projekti koji za nas imaju veliku vrijednost u očuvanju povijesti i kulture njemačke manjine su u srijedu 15.03. u prostorijama Kulturnog centra u Osijeku predstavljeni javnošću. Jedan projekt koji se nastavlja već treću godinu u nizu i jedan koji je morao dočekati kraj pandemije kako bi se ostvario.

“Zwischengeneration” je projekt koji se nastavlja u istom formatu intervjua kao i  “Zeitzeugen” i “jung ft. alt”. Učenici škola u Osijeku i Vukovaru su vodili zanimljive razgovore sa pripadnicima njemačke manjine i članovima Njemačke zajednice. O životu generacije koja je bila zakinuta za svoje korijene. Generacija koja nije smjela živjeti svoje njemstvo, koja je dosta kasnije saznala za sudbinu svoje obitelji. Njihove životne priče su jednako bitne za daljne naraštaje, kako bi se ipak potrudili očuvati svoje korijene.

Kulinarski projekt “Was werden sie heute essen? – Vos vean si hajt eisn?” ostvaren je u suradnji sa Ugostiteljko turističkom školom u Osijeku. Kroz pet velikih radionica su profesori kuharstva g. Zdravko Perković i gđa. Spomenka Dundović te profesorica slastičarstva gđa. Marina Majdenić su zajedno sa svojim učenicima pripremali razne stare švapske recepte. Cilj projekta je očuvanje kulinarskog nasljeđa njemačke manjine u ovim predjelima, kako bi nove generacije kuhara iste mogli kuhati i u svojim restoranima kada završe svoje školovanje.

Svi video uradci će biti objavljeni na YOUTUBE Kanalu Njemačke zajednice.

https://www.youtube.com/channel/UCI61Vso5HdZDM4dUETTFYyA