Mjesec njemačke kulture

Od 2019. godine Njemačka zajednica u listopadu organizira projekt pod nazivom Mjesec njemačke kulture. Tijekom cijelog mjeseca održavaju se razne radionice. Vikendi su rezervirani za veće radionice poput fotomaratona, kazališne radionice, lova na blago, video radionice ili radionice o esekerskom jeziku dok se preko tjedna organiziraju manje radionice poput prikazivanja raznih njemačkih filmova. Cilj je sudionicima približiti njemačku povijest, kulturu, običaje u Osijeku i okolici.

Radionice su otvorene su za sve, a prvobitno su namijenjene djeci i mladima. Dosadašnji suradnici na projektu su Kinematografi Osijek, Kulturni centar Osijek, Dječje kazalište Osijek. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova, domovine i graditeljstva SR Njemačke.

Radionica Fotomaraton – Njemački korijeni u Osijeku

Fotomaraton je prva održana radionica u subotu, 5. 10. 2019. od 9 h u prostorijama Austrijske čitaonice Gradske i Sveučilišne knjižnice u Osijeku.

Radionicu su vodili g. Mladen Kovačević, novinar Osječke televizije, koji je sudionike na zanimljiv način uveo u svijet novinarstva. U svijet fotografije sudionike je uveo gospodin Kristijan Cimer koji se već godinama bavi fotografijom. Naposljetku su sudionici imali priliku s gđom Tenom Magdić iz Turističke zajednice kroz šetnju gradom čuti nešto o povijesti i utjecaju Nijemaca na grad Osijek.

Radionica Njemačke izreke – nacrtaj svoju najdražu izreku

Sljedeća manja radionica u sklopu toga projekta održana je u srijedu navečer, 9. 10. 2019. u prostorijama Njemačke zajednice za učenike od 4. do 8. razreda s naslovom Njemačke izreke – nactaj svoju najdražu izreku. Sudionici su mogli izabrati nekoliko njemačkih izreka i njihovih hrvatskih inačica te nacrtati te izreke.

Radionica Esekerski idiom

Druga velika radionica održana je u prostorijama Njemačke zajednice, u subotu 12. 10. 2019., a glavna tema radionice je bio esekerski idiom kojega su Osječani koristili dugi niz godina. Svatko je ispod svoga stolca mogao pronaći po jednu riječ na papiru koju je trebao spojiti s odgovarajućim hrvatskim, njemačkim ili esekerskim ekvivalentom. Nadalje su igrali pictionary pri čemu su riječ na esekerskom morali nacrtati na ploči, a ostali su morali pogoditi riječ. Na kraju su igrali memory gdje su morali esekersku riječ spojiti s istoznačnom slikom.

Kazališna predstava – Žablji princ

Druga manja radionica održana je u srijedu, 16. 10. 2019. u prostorijama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u osječkom Donjem gradu. Ildiko Eszter Frank iz Pečuha održala je interaktivnu, modernu verziju starog klasika „Žablji princ“ u kojoj su djeca bila smještena na pozornici skupa s izvođačicom.

Videoradionica ‐ Što je za mene njemačko u Osijeku?

Treća velika radionica – Videoradionica bazirana je na temu videa, procesa njegovog nastanka i obrade. Radionica je održana u subotu, 19. 10. 2019. u prostorijama American cornera Gradske i Sveučilišne knjižnice u Osijeku.

Radionicu je predvodio g. Daniel Antunović, snimatelj i kamerman Osječke televizije, koji je sudionike na zanimljiv način uveo u svijet snimateljstva i udijelio mnoštvo korisnih savjeta. Gospodin Antunović je zatim sudionike poveo u kratko probno snimanje osječkih atrakcija te su pred kraj radionice zajedno montirali kratki video uradak. Zatim su s g. Mislavom Pavoševićem iz Turističke zajednice kroz šetnju gradom čuli nešto o povijesti i utjecaju Nijemaca na grad Osijek.

Završna izložba i podjela nagrada

U petak, 29. 11. 2019. održano je službeno zatvaranje projekta „Mjesec njemačke kulture“ u Austrijskoj čitaonici Gradske i sveučiliše knjižnice u Osijeku. Kako su sudionici kroz radionicu Fotomaraton naučili mnogo o tome kako uslikati dobru fotografiju, imali su priliku pokazati svoje znanje i fotografije nečega što je za njih njemačko u Osijeku poslati nam na natječaj. Stručni je žiri zatim izabrao 3 najbolje fotografije koje su bile nagrađene tematski prikladnim nagradama. Sve su prijavljenje fotografije također bile izrađene u A3 formatu i izložene u Austrijskoj čitaonici, zajedno s fotografijama mentora gospodina Kristijana Cimera i gospodina Tomislava Lichtenthala.

Uratci Videoradionice projicirani su na TV-u Austrijske čitaonice kako bi ih svi posjetitelji mogli vidjeti i čuti.

Radionica Fotomaraton – Njemački korijeni u Osijeku

Prva radionica u sklopu projekta s naslovom Fotomaraton održana je u subotu, 3. 10. 2020. od 10 h s okupljanjem ispred prostorija Njemačke zajednice u Ribarskoj 1. Radionica je započela stručnim vođenjem g. Domagoja Butkovića iz Golden Slavonije, koji je svoje vođenje bazirao na povijesti i utjecaju Nijemaca na grad Osijek. Sudionicima je potom dana prilika da uslikaju najbolji kadar koji će opisivati „Njemačke korijene u Osijeku“. Svoje fotografije uz kratak opis morali su dostaviti putem e-maila.

Lov na blago

Druga radionica u sklopu projekta s nazivom „Lov na blago“ održana je 10.10.2020. s početkom u 10h na Trgu A. Starčevića. Grupe od maksimalno 5 članova morali su riješiti zadatke koji su obuhvaćali postaje koje su bitne za povijest Nijemaca u Osijeku poput Katedrale, kina Uranije, Vodenice, Europske avenije, Tvrđe te nam kao dokaz poslati fotografiju s lokacije. Prve tri grupe koje su najbrže i najtočnije riješile zadatke imale su priliku osvojiti prikladne nagrade.

Prvo mjesto je odnjela grupa „Berlin“, drugo mjesto grupa „Die Welle“ i treće mjesto grupa „Čepin“ iz II.Gimnazije.

Filmska večer u Kulturnom centru

U srijedu 14.10.2020. održana je filmska večer u suradnji sa Kulturnim centrom, Kinom Uranija i Odsjekom za germanistiku FFOS. U dva termina prikazani su njemački filmovi u prostorijama Kulturnog centra u Osijeku. U prvom terminu prikazivao se film „Lassie se vraća kući“ za našu najmlađu publiku, a film u drugom terminu pod nazivom „Solino“ namjenjen je mladima.

Završna izložba Fotomaratona i podjela nagrada

U petak, 30. 10. 2020. održano je službeno zatvaranje projekta „Mjesec njemačke kulture“ u Kulturnom centru u Osijeku. Kako su sudionici poslali svoje fotografije na temu „Njemački korijeni u Osijeku“, stručni je žiri zatim izabrao 3 najbolje fotografije koje su bile nagrađene tematski prikladnim nagradama. Sve su prijavljenje fotografije također bile izrađene i uramljene u A3 formatu i izložene u Kulturnom centru.