spomenici

Kapela svetog Roka u Valpovu ( 30 kilometara od Osijeka) preventivno je zaštićena građevina i upisana kao spomenik kulture i kategorizirana kao objekt nulte kategorije spomeničke kulture u Hrvatskoj.
Memorijalni centar Podunavskih Švaba kojeg u prostoru te Kapele osniva Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka  prvi je takav memorijalni centar na prostoru Hrvatske, a od iznimne je važnosti i za cijelu bivšu Jugoslaviju.

 

U tom memorijalnom centru prikazane su temeljne činjenice o naseljavanju Podunavskih Švaba u Hrvatskoj od kraja 17. stoljeća, zatim njihov razvitak do 1945. godine te njihov tragičan kraj i praktički nestanak iz Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata kada su oni nepravedno od strane nove jugoslavenske komunističke vlasti proglašeni kolektivnim krivcima za nacističke zločine, oduzeta im je sva imovina i otjerani u logore smrti.

Doseljavanje, život i suživot s pripadnicima drugih i većinskog naroda, kulturno djelovanje i doprinos Podunavskih Švaba hrvatskom kulturnom krugu te stradanje nakon Drugog svjetskog rata obradjeni su putem multimedijalnog pristupa (DVD).
Progon i stradanje Podunavskih Švaba nakon Drugog svjetskog rata i danas je malo poznata hrvatskoj javnosti, pogotovo srednjoj i mladoj generaciji.
Stoga je jedna od najvažnijih zadaća naše Zajednice dostojno obilježavanje mjesta stradavanja Podunavskih Švaba nakon Drugog svjetskog rata i razotkrivanje povijesnih nepravdi i dugo prešućivanih povijesnih činjenica o njihovoj sudbini u poslijeratnoj Jugoslaviji.

 

Memorijalni centar Podunavskih Švaba u Hrvatskoj u Kapeli jedinstven je projekt Podunavskih Švaba u Hrvatskoj i središnje je mjesto za posjete i ekskurzije učenika iz cijele Hrvatske, ali i naših sunarodnjaka iz cijelog svijeta koji rado dolaze u krajeve iz kojih potječu njihovi preci ili u kojima su nekada samo živjeli.
Memorijalni centar Podunavskih Švaba  institucija je muzejsko-galerijskog tipa s trajnim postavom dokumentacije i eksponata. Dokumentacijski dio postava odnosi se na poimeničan popis svih žrtava logora u Hrvatskoj koji je postavljen na zidovima kapelice, a u središnjem dijelu kapelice nalazi se audio-vizualni sustav na kojem će se prigodom posjeta Memorijalno centru prikazivati video film o povijesti Podunavskih Švaba u Hrvatskoj. U izradi je scenarij za film koji će se prikazivati posjetiteljima ( u izvorniku na njemačkom jeziku s titlom na hrvatskom jeziku). Na zidove unutrašnjosti kapelice postavljeni su plakati s ispisanim imenima žrtava naših logora o kojima postoji vjerodostojna evidencija.
Unutrašnjost Kapele imat će i povremenu galerijsku namjenu, jer je interijer osmišljen na način da zadovoljava i multimedijalnu prezentaciju stalnog postava, ali zadovoljava i mogućnosti za organiziranjem povremenih izložbi o temi i u skladu s namjenom prostora kao memorijalnog centra. Isto tako, biti će moguće povremeno održavati i mise.

 

Cjelovitu obnovu Kapele financirala je Vlada Republike Hrvatske u vremenu od 2005. do 2007. godine u ukupnom iznosu od 150.000,00 eura i Kapela je danas spremna za funkciju Memorijalnog centra.