Volksgruppensymposium im Haus der Heimat, Beč, 17.-20.10.2013.

 

 Beč, 17.-20.10.2013

Volksgruppensymposium im Haus der Heimat in Wien

Izaslanstvo koju su sačinjavali predsjednik Njemačke zajednice, gospodin Zorislav Schönberger i izvršna direktorica, gospođa Renata Trischler, odazvali su se pozivu gospodina Norberta Kapellera, glavnog tajnika VLÖ-a, najveće austrijske udruge koja okuplja njemačku manjinu te sudjelovali na simpoziju pod nazivom „Vergangenheit, Gegenwart und Zukunft“ koji je održan u Beču od 17. do 20.10.2013.

wh wd wf

Na simpoziju je bilo riječi o ulozi Podunavskih Švaba u povijesti srednjeeuropskih zemalja, te o očuvanju tradicije i kulturne baštine. Učesnici iz raznih Europskih zemalja iznijeli su svoje probleme s kojima se susreću u realnim uvjetima, a koji će se u budućnosti pokušati riješiti zajedničkim projektima i međusobnom suradnjom. No nije samo riječ o financijama. Baštinu Podunavskih Švaba treba zaštititi na sve moguće načine, te se povela riječ i o sveopćoj digitalizaciji svih dostupnih materijala, bilo u tiskanom, bilo u kojem drugom obliku (fotografije, umjetničke slike, zapisi). Osim radnog dijela, u sklopu simpozija organizirano je i studijsko putovanje do češke granice, na područja koja su nekada nastanjivali Nijemci.

wa wb wc

Prirodna granica (rijeka koja dijeli predivna područja obradive zemlje) prekrajana je administrativno kroz povijest, uzrokujući nemire, netrpeljivost i sukobe između različitih nacionalnih skupina. Već krajem 1944. godine, njemačko stanovništvo je protjerano iz ovih krajeva i poslano u logore, nakon čega se demografska slika drastično promijenila. Gradići i sela, u kojima se i do 80% stanovnika izjašnjavalo Nijemcima,  nestali su. Nikada se više toliki broj Nijemaca nije koncentrirao na tome prostoru, a uslijedile su i zabrane iskazivanja nacionalne pripadnosti njemačkome korpusu. Tek daleko iza rata počela su okupljanja bivših stanovnika protjeranih sela na brdu zvanom Südmährerkreuz (Kreuzberg), gdje je jednom godišnje održavana misa za stradale i nestale Nijemce. Skupovi na kojima je znalo biti i do 40 000 ljudi održavali su se usprkos negodovanju vlasti. Tradicija je održana i do danas, ali se vremenom broj sudionika smanjivao. No pogled na Kreuzberg, monumentalni križ sagrađen na vrhu i spomen-ploče ispod križa vječno će podsjećati na stradanje Nijemaca na tim prostorima.

we wi wg

Zadnji dan simpozija protekao je u donošenju zajedničke rezolucije o međusobnoj suradnji, te druženju svih prisutnih. Više o dokumentima i o donešenim zaključcima:

PA2013-30_13. VLÖ-Volksgruppensymposium im Haus der Heimat in Wien

Arbeitsgemeinschaft der deutschsprachigen Altösterreicher in den Nachfolgestaaten der Donaumonarchie

http://www.vloe.at/