Posjet iz Brazila: Entre Rios, Jugendblaskapelle 26.-29. srpnja 2016.

I ove godine, od 26. do 29. srpnja Njemačku zajednicu u Osijeku posjetili su naši dragi zemljaci iz Brazila, potomci Podunavskih Švaba čiji su preci napustili Hrvatsku krajem 2. svjetskoga rata te novi život pronašli  na drugome kraju svijeta. No kako je došlo do toga da se na tlu daleke Latinske Amerike zasnuje kolonija vrijednih i radišnih Podunavskih Švaba?

Oko 500 njemačkih obitelji, po završetku  2. svjetskoga rata provelo je više godina po prihvatnim logorima u Austriji,  a na poziv brazilske vlade naselilo se na područje Entre Riosa u Saveznoj državi Parana. Tamo su dobili obećanu zemlju, ali kako se kvaliteta nije mogla mjeriti sa slavonskom ili srijemskom, za opstanak u novome svijetu trebalo je mukotrpno raditi kako bi se od škrte, pješčane zemlje izvuklo najviše. Težak život doseljenika i svakodnevne tegobe nisu ih pokolebale i mukotrpnim radom su osnovali poljoprivrednu zadrugu “Agraria” koja je danas dosegnula status jednog od najuspješnijih poljoprivrednih proizvođača ne samo u Brazilu, nego i u cijelome svijetu.

Održavajući tradiciju i prenoseći kulturu Podunavskih Švaba na svoje potomke, uspjeli su sačuvati jezik, švapski duh i običaje s kojima su i oni odrasli. Tako se svake dvije godine novi mladi naraštaji upoznaju sa zemljama predaka u kojima predstavljaju svoje kulturno – umjetničke programe. Ovogodišnji posjet Hrvatskoj bio je sastavni dio europske turneje mladih iz Entre Riosa okupljenih u puhačkom orkestru koji djeluje pod pokroviteljstvom Podunavskošvapske-brazilske kulturne zaklade (Donauschwäbisch-Brasilianische Kulturstiftung), a koji je tijekom trotjedne turneje nastupao diljem Europe, od Njemačke, preko Austrije pa sve do Mađarske.

Najemotivniji dio turneje zasigurno je obilazak kuća njihovih djedova i baka na području Osijeka, Đakova i Đakovštine i vukovarskog kraja, na kojemu su neki od mladih imali i otisnute mape sela iz 1944. godine koje su njihovi preci ponijeli sa sobom. U Valpovu, u kapelici sv. Roka, pogledali su i dokumentarni film o Podunavskim Švabama, te su zajedno s Renatom Trischler, izvršnom direktoricom Njemačke zajednice i Darkom Apelom, tajnikom, obišli groblje u Valpovu, položili vijence na spomen-obilježju, te izmolili “Vater Unser” za sve nevine žrtve poslijeratnih logora u kojima su Nijemci stradali isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Posljednje veče našega druženja zaključili smo popularnim njemačkim pjesmama na brodu “Bijela lađa” u Zimskoj luci, koje su interpretirali članovi zbora Njemačke zajednice “Alte Kameraden”, a svi prisutni su im se pridružili. Uz obećanje kako ćemo se vidjeti opet, rastali smo se od naših prijatelja, zemljaka i nadasve dobrih ljudi iz dalekog Entre Riosa.

 

erf eri erj erg erh erk

 

era erc erd ere