otvaranje 4. Dana Austrijske kulture u Osijeku

Wiener  Tschuschen – Kapelle otvorili 4. Dane Austrijske kulture u Osijeku

 Austrijski kulturni forum organizira Dane austrijske kulture još od 2010. svake godine u Osijeku, glavnom gradu regije Slavonije.

Raznolikim četverodnevnim kulturnim programom za mlade i za one koji se osjećaju mladima ispunjeni su kulturni dani Austrije, čime se nastavlja stoljetna kulturna tradicija Austrije i Slavonije na različitim poljima (kultura,glazba,arhitektura,upotreba jezika) .

4. dani Austrijske kulture otvoreni su u prepunom osječkom HNK, zapaljivim i energičnim koncertom bečke Tschuschen-Kapelle, zajedno sa poznatim Jazz Big-bandom „HGM jazz orkestar Zagreb“ te njihovom izvedbom mješavine Gipsy-jazza, bečke pjeme i balkanske melodije.

Zajedničko vodstvo i puno humora, u izvedbi frontmana Slavka Ninića, „Slavonca iz Beča“ te Sigi Feigla, „Štajerca iz Zagreba“, voditelja Jazz orkestra Zagreb, oduševilo je auditorijum koji je aktivno sudjelovao u podršci programa.

Slijedeća bitna dogadjanja nakon samog otvaranja Dana Austrijske kulture su  filmska retrospektiva poznatog austrijskog redatelja i nositelja Oscara Michaela Hanekea, hrvatsko-austrijski zajednički projekt „soul-funky-clubbing“, kao i otvorenje umjetničke izložbe prenešene iz Salzburga sa djelima 21-og salzburškog umjetnika. Djela su nastala po različitim svjetskim gradovima, od Rima do Pekinga, od Berlina do Čikaga.

Za kraj programa priredjena je foto-izložba austrijske knjižnice iz Osijeka, koja je posjetiteljima prezentirala dojmljivu znanstvenu i kulturnu povezanost šezdeset dvije austrijske knjižnice iz 28 zemalja.