izložba “Zwischen Adria und Donau” Ulm – 25.04.2013.

 

 POVODOM ULASKA HRVATSKE U EUROPSKU UNIJU U ULMU OTVORENA IZLOŽBA „ZWISCHEN ADRIA UND DONAU“ 

Otvorenjem ovih dviju izložbi o Hrvatskoj, u Ulmu je 25. travnja započeo niz kulturnih manifestacija pod zajedničkim nazivom „Kroatien im Fokus“ kojima pristup Hrvatske Europskoj uniji pozdravlja i Središnji muzej Podunavskih Švaba u Ulmu
„Između Jadrana i Dunava. Kulturna raznolikost Hrvatske“ („Zwischen Adria und Donau. Kroatiens kulturelle Vielfalt“) i autorska izložba fotografija „Tragovi u Slavoniji“ osječkog fotografa Damira Rajlea započeli su niz ulmskih kulturnih manifestacija posvećenih Hrvatskoj koje će se idućih tjedana, sve do kraja lipnja održavati u ovom gradu na Dunavu.

Program Muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu dio je velikog kulturnog programa „Kroatien Kreativ 2013“ koji se od početka godine održava u cijeloj Njemačkoj u povodu pristupa Hrvatske Europskoj uniji, a pod pokroviteljstvom ministrice kulture Andree Zlatar-Violić i njezinog njemačkog kolege Bernda Neumanna, državnog tajnika i saveznog povjerenika za kulturu i medije.

Izložbe u Ulmu su otvorile Iris Mann, dogradonačelnica Ulma za kulturu i predsjednica Zaklade Središnjeg muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu i Renata Trischler, izvršna direktorica Njemačke zajednice iz Osijeka u nazočnosti ravnatelja Muzeja Slavonije iz Osijeka, Grgura Marka Ivankovića te ravnatelja vinkovačkog Gradskog muzeja Danijela Petkovića i kustosice Anite Rapan Papeša. Ideju, koncept i sadržaj izložbe pojasnila je kustosica Leni Perenčević.

govornica_1 govornica_2 govornica_3
publika_1 publika_2 publika_3
Grgur band Ulmerschachtel

Fotografije Damira Rajlea izložene u Ulmu prikazuju pejzaže i detalje Slavonije, Baranje i Srijema i rezultat su autorove potrage za tragovima Podunavskih Švaba u istočnoj Hrvatskoj.
Prilikom otvorenja izložbe istaknuta je važnost kulturnog djelovanja brojnih pripadnika hrvatske dijaspore u Njemačkoj, ali i pripadnika njemačke manjine u Hrvatskoj kao poveznica između dviju kultura i nacija.
Izložba „Između Jadrana i Dunava“ je realizirana kroz suradnju Muzeja Slavonije iz Osijeka, Gradskog muzeja Vinkovci i Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka, a uz koordinaciju projekta iz Središnjeg muzeja Podunavskih Švaba u Ulmu i njihove kustosice Leni Perenčević.

izlozba_1 izlozba_2 izlozba_3

Obje su izložbe putujućeg karaktera i biti će prikazane u Berlinu početkom srpnja, a od jeseni će ih prigodu imati vidjeti i hrvatska javnost – u Vinkovcima, Osijeku (16.09.2013.) i Zagrebu.