I. Nacionalni susret predstavnika i udruga njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj

U nedjelju, 23.9.2018., održan je I. Nacionalni susret predstavnika i udruga njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj u Siraču.

Na susretu su prisustvovali Goran Beus Richembergh kao jedan od pokretača ovog događaja, prestavnici udruga koje djeluju u Hrvatskoj među kojima je predsjednik Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač Josip Krajcer, predsjednik Njemačke zajednice iz Osijeka Vladimir Ham te predstavnici udruga iz Vukovara i Zagreba, načelnik Općine Sirač Branko Miler, novi zamjenik veleposlanika  Savezne Republike Njemačke, saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi te mnogi članovi gore navedenih udruga.

Događaj je lijepo kulturno i umjetnički popraćen uz bogati glazbeni program: Donaušvapska limena kapela iz Mađarske, pjevački zbor „Alte Kameraden“ i „Drei Rosen“ te zbor udruge iz Zagreba i zbor Sirača.

Vrlo važno za ovaj događaj je svečano otkrivanje spomenika u čast 150. obljetnice doseljenja Nijemaca i Austrijanaca na prostore Sirača na imanju obitelji Mik. U svrhu očuvanja običaja, tradicije i kulturnog i nacionalnog identiteta, posjed te obitelji darovan je radi otvaranja spomen-kuće kao kulturnog centra.

Uz to je jednom od naših najpriznatijih književnika, Ludwigu Baueru, predana počasna diploma za doprinos i rad na području književnosti. Sve je umjetnički uokvireno izložbom Gorana Beusa Richembergha pod nazivom „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“.