22. znanstveni skup „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“ 2014

22. ZNANSTVENI SKUP, Osijek, 7-9 studeni 2014.

 

Tradicionalni, 22. po redu znanstveni skup „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“ ove je godine održan u Muzeju Slavonije od 7. do 9. studenog. Svečano otvorenje skupa održano je u atriju zgrade Glavne straže u osječkoj Tvrđi, a mnogobrojne referente, članove Njemačke zajednice i brojne zainteresirane Osječane pozdravili su tom prigodom osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, ataše za kulturu i politiku njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, Elke Tiedt, počasni konzul Savezne republike Njemačke u Osijeku, Ivica Škojo i predsjednik Njemačke zajednice Zorislav Schönberger. Svi su istaknuli važnost održavanja ovakvog skupa kroz čija saznanja bolje upoznajemo povijest ovdašnjih naroda, a koja je i naša zajednička povijest te povijest ovih prostora.

Ukupno 50 referenata ove je godine sudjelovalo na skupu, a vrijedni prilozi izučavanju njemačko-austrijske povijesti u Hrvatskoj stigli su iz čitave Hrvatske, ali i iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine te Njemačke.

Drugi radni dan simpozija započeo je ujutro slijedećeg dana u Muzeju Slavonije, a završen je navečer raspravom i zajedničkim zaključkom. Tijekom drugog radnog dana više od 30 referenata iznijelo je svoje radove brojnim zainteresiranim slušateljima. Radni dio skupa je okončan odlaskom u Ernestinovo na proslavu Martinja, gdje je vino krstio načelnik Općine Matija Greif, uz nastup osječke grupe  „Essekeri“.

Zadnji dan bio je predviđen za druženje, te su svi sudionici otišli na zajednički izlet u Vukovar. Pod vodstvom predsjednice Udruge Nijemaca i Austrijanaca u Vukovaru, Dare Mayer, sudionici skupa imali su priliku upoznati se sa švapskim tragovima u Vukovaru. Nakon posjeta starom švapskom groblju u Vukovaru i kapelici grofova Eltz uslijedio je obilazak Gradskog muzeja Vukovar, a potom i ručak nakon kojega je uslijedio i rastanak nakon još jednog iznimno uspješno održanog skupa „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“.

Fotografije:

https://www.flickr.com/photos/137033858@N05/albums/72157682838112880