znanstveni skup

Od 1992. godine u kontinuitetu i bez prekida svake se godine vrlo uspješno održava Znanstveni skup “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu. Znanstveni skup do sada je održavan u zagrebu, Požegi i u Osijeku i na njemu je do sada sudjelovalo oko 160 referenata i stručnjaka iz najrazličitijih područja: povjesničari, demografi,politolozi, germanisti, istraživači itd. Svake godine na skupu sudjeluje otprilike 30 najuglednijih referenata koji na skupu izlažu svoja saznanja o doprinosu Nijemaca i Austrijanaca hrvatskom kulturnom, gospodarskom, političkom i civilizacijskom krugu.

Njemačka zajednica jedina je udruga pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj koja organizira skup ovakve tematike i referenci, a s ciljem da se rasvjetle dugo prešućivane činjenice o kulturološkom i civilizacijskom doprinosu Nijemaca i Austrijanaca razvitku Hrvatske.

21.  ZNANSTVENI SKUP “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu”,  8.-10.11.2013.

Znanstveni skup u Osijeku je i ove godine okupio veliki broj sudionika iz Hrvatske i iz inozemstva. Sudionike skupa pozdravili su Zorislav Schönberger, predsjednik Njemačke zajednice, Nikola Mak u ime Savjeta za nacionalne manjine RH i Vladimir Ham, dogradonačelnik grada Osijeka – te nakon njih i izvršna direktorica DG-a Renata Trischler.

   U interesantnim i  nadahnutim izlaganjima saznali smo i ovaj put povijesne činjenice o Nijemcima i Austrijancima na ovim prostorima. Radi velikog broja radova, svako izlaganje je bilo ograničeno na sedam do deset minuta. No ono što se činilo da je u tih sedam minuta nemoguće ostvariti, odlično je realizirano od strane svih govornika. Nije bilo niti jednog  momenta suhoparnosti ili pretencioznosti, nego nasuprot tome dinamična, uzbudljiva i emotivna izlaganja koja su nas držala zainteresiranima i koncentriranima! Svako izlaganje pratila je i prezentacija snimaka i povijesnih materijala, a interesantne teme su se smjenjivale jedna za drugom:  borbe Austrijanaca protiv Turaka na našim prostorima, povijesti izrade čikla u Slavoniji i Vojvodini, zagrebačkim novinskim oglasima iz 19. stoljeća o njemačkim obrtnicima u to doba, dokumentacijom o njemačkim i austrijskim liječnicima (koji su službovali po raznim gradovima u Hrvatskoj kao vojni liječnici), sudbini svećenika trapističkog reda u Bosni do današnjega doba, sudbini apatinskih i vojvodjanskih crkava, pa sve do osvrta na demografske promjene koje su uzrokovane povijesnim previranjima – i još mnoštvo drugih tema koje će se moći pročitati u izdanju Jahrbuch-a 2014.

 U sklopu simpozija organiziran je posjet i Galeriji likovnih umjetnosti Osijek, gdje su sudionici  mogli vidjeti (uz stručno vodstvo koautorice izložbe Jasminke Najcer Sabljak) izložbu “Likovna baština obitelji Pejačević”. Oduševljeni gosti proveli su opuštajuće popodne u galeriji, a nakon toga je održan i završni dio simpozija na kojem je jedan od osnivača Njemačke zajednice i jedan od idejnih začetnika ovog znanstvenog skupa, saborski zastupnik Goran Beus Richemberg kritički ukazao i na teme koje bi se u budućnosti trebale obraditi, jer im do danas nije pridavano dovoljno pažnje. Novi zadaci su postavljeni kao izazov svim prisutnim sudionicima, a time je simpozij zvanično i zaključen.

Za oproštaj od Osijeka i Slavonije, organiziran je izlet u Erdut i Erdutsku vinariju. Uz obilazak vinskih podruma i osvrt na povijest same vinarije, organizirana je i degustacija vina te svečani ručak. Šetnjom do Dunava i zajedničkim fotografiranjem okončano je trodnevno druženje ovoga, 21. znanstvenog skupa “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu”, a sljedeći je zakazan za početak studenoga 2014. godine.

Fotografije: 

https://www.flickr.com/photos/137033858@N05/albums/72157681817291584