kazališni festival 2016

I ove godine, od 16. do 19.lipnja, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u  Osijeku i u organizaciji Njemačke zajednice Osijek, održan je sada već tradicionalni Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku – i to po 16. puta. Većina sudionika festivala poznata nam je sa prijašnjih susreta, no stekli smo i nove prijatelje iz mladih glumačkih skupina koje se nadamo vidjeti i slijedećih godina. Mladi glumci iz Hrvatske i inozemstva svake godine su sve kvalitetniji i to ne samo po pitanju izvođenja predstava , nego i u govornom izričaju njemačkog jezika,a zahtjevne predstave, od kojih  su neke trajale i preko sat vremena, izvedene su besprijekorno i na zavidnom glumačkom nivou s  obzirom da u njima sudjeluju uzrasti djece i omladine do 18 godina. Tri dana druženja i glumačkog razigravanja, bez natjecateljskog karaktera, donijele su mladim glumcima zasigurno nova iskustva i ideje, a publici zadovoljstvo prikazanim predstavama.

Po prvi puta su na osječkom festivalu sudjelovale kazališne skupine iz Poljske – “Jugendbox”, kazališna skupina OŠ Drenje, kazališna skupina OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice, kazališna skupina Novosadske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj“, a nakon dugogodišnjeg izbivanja s osječkih festivala, ove smo godine ugostili i dvije kazališne skupine “Pa Thalia” iz mađarskog grada Pilisvörösvar pod vodstvom Timee Farago.

Festival su otvorili Izvršna direktorica Njemačke zajednice Renata Trischler,  zamjenik gradonačelnika grada Osijeka Vladimir Ham, te gospođa Susanne Bohn-Borozan, referentica za kulturu u Njemačkom veleposlanstvu, a zadnjeg dana festivala svim sudionicima su predane diplome za prikazane kazališne programe. Voditelji kazališnih grupa i voditelji glumačkih radionica također su nagrađeni velikim pljeskom, a zatim su im uručene svečane plakete. Nakon završne svečanosti održan je i prigodni domjenak, koji se održao na brodu „Bijela lađa“ u Zimskoj luci, nakon kojeg nam je većina mladih glumaca izrazila želju da se vidimo i slijedeće godine.

https://www.flickr.com/photos/137033858@N05/albums/72157682305326501