kazališni festival 2015

U Osijeku su se i ove godine okupili mladi glumci koji su svoje predstave izveli na njemačkome jeziku . Glumačke družine različitoga uzrasta iz Rumunjske, Ruske federacije, Srbije i Hrvatske prikazale su zanimljive i žive predstave na bini Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Nakon tri dana scenskoga programa, bilo je zamjetno kako je kvaliteta predstava te izgovorenog tekstualnog dijela došla do točke u kojoj se mladi glumci opušteno služe njemačkim jezikom i sve se više afirmiraju kao umjetnici koji osim pravilnog izgovora njemačkih riječi puno pažnje obraćaju i na umjetničko – scensko predstavljanje.

15. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku otvorili su zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, te izvršna direktorica Njemačke zajednice, Renata Trischler, a svečanost je započela izvođenjem himne Podunavskih švaba u izvedbi zbora “Alte Kameraden” iz Osijeka. Goste su pozdravili i Thorsten Reiter, voditelj središnjeg ureda za njemački jezik u inozemstvu u Zagrebu i Elke Tiedt, voditeljica odjela za kulturu njemačkog veleposlanstva.

Oduševljeni zanimljivim i nepretencioznim predstavama te odličnim izvedbama mladih glumaca, nadamo se zajedničkoj suradnji i druženju i u budućnosti. Na ovome jubilarnome 15. festivalu sudjelovale su grupe koje pratimo od samih početaka, ali i nove koje do sada nismo imali prilike vidjeti, a s kojima smo uspostavili prijateljski kontakt – te ih očekujemo na našem festivalu i  slijedećih godina. Puno mladih talenata i pozitivne energije impresioniralo je publiku koja ih je iskreno nagradila pljeskom, a ovogodišnje druženje završeno je zajedničkom oproštajnom zabavom. Posebno se zahvaljujemo djelatnicima ustanove Učenički dom “Hrvatski radiša” iz Osijeka za topli prijem gostiju i brigu o njima !  Nakon programa uslijedila je i podjela diploma za sudjelovanje na 15. Međunarodnom kazališnom festivalu na njemačkom jeziku .

Hvala svima i vidimo se dogodine !

https://www.flickr.com/photos/137033858@N05/albums/72157684429066136

 

gk2