kazališni festival 2014

14. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku
26.-28. lipnja 2014., Osijek,Hrvatska

Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj organizirala je i ove godine, tradicionalni, 14. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku. Svakodnevne predstave s početkom u 18h, održane su u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, od 26. do 28. lipnja 2014.

Druženje s našim starim prijateljima, od kojih su neki i sudionici svih dosadašnjih susreta, te izgradnja novih odnosa i prijateljstava, smisao je ovoga – kao i svih prijašnjih festivala. Sudionici festivala bili su smješteni u Srednjoškolski đački dom u Osijeku, a pri upoznavanju grada i znamenitosti pomogli su im mlađi članovi Njemačke zajednice. Glumačke skupine, od predškolskoga uzrasta pa do generacije maturanata i studenata, sudjelovale su i u radu kazališnih radionica koje su vodili Isolde Cobet, glumica Njemačkog državnog kazališta u Temeswaru i voditeljica kazališne skupine “NiL” te Christian Bormann i Gerd Eggers, glumci iz Berlina. Radionice su održavane u OŠ Franje Krežme u prijepodnevnim terminima tijekom festivalskih dana. Tematika radionica bila je ples i pjesma u glumačkom izričaju, pri čemu je berlinskom dvojcu ispomoć bio osječki glazbenik Dragan Ranđelović na gitari.

Izlaskom zbora Njemačke zajednice „Alte Kameraden“ na pozornicu Dječjeg kazališta u Osijeku, započeo je ovogodišnji festival. Zbor je izveo nekoliko pjesama iz svog bogatog repertoara (Volkshymne der Donauschwaben, Es war in Böhmerwald, Nach meiner Heimat da zieht´s mich wieder i Nun ade du mein lieb Heimatland), te je s pljeskom ispraćen s pozornice.
Festival su zatim otvorili predsjednik Njemačke zajednice Zorislav Schönberger, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Nikola Mak i izvršna direktorica Zajednice Renata Trischler.

Prvi dan festivala bio je rezerviran za najmlađe sudionike koji su osvojili publiku svojim simpatičnim nastupima, a publici su se predstavile kazališne skupine polaznika Subotnje škole njemačkog jezika u organizaciji Njemačke zajednice, polaznici njemačke skupine u DV “Stribor” iz Osijeka, učenici OŠ “Retfala”, OŠ “Mladost”, dvije skupine iz OŠ Svete Ane, OŠ Franje Krežme i iz Njemačkog udruženja St. Gerhard iz Sombora.
Drugi dan na pozornicu su stali nešto stariji sudionici Festivala s nekoliko briljantnih izvedbi koje su nam prikazali. Nastupili su učenici OŠ Vidovec, OŠ Petrijanec, OŠ Augusta Šenoe iz Gundinaca, OŠ “Ivan Meštrović” iz Vrpolja, mladež Deutsche Bühne Ungarn iz Szekszarda i “NiL” iz Temeswara u Rumunjskoj.
Zadnji dan su mladi glumci iz Rumunjske, Ukrajine i Rusije izveli i najzahtjevnije predstave, uz suradnju i režiju profesionalnih glumaca i voditelja. Gromoglasnim aplauzima i ovacijama ispraćeni su mladi glumci s pozornice Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Želimo im sve najbolje i nadajmo se da njihovi snovi neće postati jednoga dana samo uspomene!

14. Medjunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku financiran je iz sredstava Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Osijeka, uz sponzorstvo Hypo Alpe Adria banke.

https://www.flickr.com/photos/137033858@N05/albums/72157684396577556