17. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku, Osijek 16. – 19. lipnja 2017.

U prostorima Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i ove godine održan je tradicionalni Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku na kojem je sudjelovalo preko tri stotine mladih glumaca u 26 kazališnih grupa. Većina ih je sudjelovala i na prijašnjim festivalima, te su obnovljena stara prijateljstva, no neki od dosadašnjih izvrsnih glumaca su nam jako nedostajali. Naime, nakon izlaska iz srednje škole zaputili su se na studij u Hrvatskoj i inozemstvu, te je došlo  vrijeme da mlađe generacije nastave njihovim putem. Tako smo u ova tri dana vidjeli niz izvanrednih predstava mladih kazališnih skupina iz Mađarske, Rumunjske, Srbije i Hrvatske odigranih po autorskim scenarijima, sa simpatičnom i nepretencioznom kostimografijom i uz glazbenu pratnju. Prvi dan festivala oduševili su nas najmlađi glumci predškolske i osnovnoškolske dobi dok su se u naredna dva dana na binu popeli glumci sa zahtjevnijim predstavama. Na samom otvorenju nastupili su i zbor OŠ „Sveta Ana“ i naši „Alte Kameraden“, a pozdravne govore održali su Izvršna direktorica Njemačke zajednice Renata TrischlerVladimir Ham, te Arne Hartig,  savjetnik za kulturu njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj .

Nakon zajedničkog fotografiranja, zadnji dan festivala održali smo i tradicionalni domjenak na brodu „Bijela lađa“ u Zimskoj luci, te smo se oprostili od mladih glumaca – i kao uvijek obećali kako se vidimo i slijedeće godine. Ovim putem se zahvaljujemo i našoj dugogodišnjoj članici gospođi Pauli Frauenheim koja i u svojoj 97-oj godini redovito prati naš festival.

Fotografije (Darko Apel):

https://www.flickr.com/photos/137033858@N05/albums/72157682365450683

Video: https://youtu.be/YVqwQ0iC4V4?list=PLBhdJ-GG1XIlvAeNcyYo3irLUOrfBo0ia

 

  1. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku financiran je iz sredstava Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj i Grada Osijeka.