20. obljetnica

     

 NJEMAČKA ZAJEDNICA USPJEŠNO PROSLAVILA 20. ROĐENDAN :

  PROSLAVA KAKVA I DOLIKUJE NJEMAČKOJ I AUSTRIJSKOJ MANJINI U HRVATSKOJ 

                                                                                                                                    

kazalistePS2Izvrsna priprema i organizacija, odlična logistika i potpora svih sudionika upriličili su 19. prosinca u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu prekrasnu rođendansku proslavu najveće udruge pripadnika njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj – Njemačke zajednice. Jednostavno rečeno – sve je “štimalo” i sve je više nego uspješno održano na najvišoj protokolarnoj i organizacijskoj razini zbog čega će ovaj događaj ostati rado upamćen kod svih koji su mu bili nazočni.

Nakon višemjesečnih priprema koje su započele početkom lipnja 2012. godine susretom predstavnika Njemačke zajednice iz Osijeka s predsjednikom Republike Hrvatske, dr. Ivom Josipovićem u predsjedničkoj rezidenciji u Zagrebu, u Ribarskoj 1 u Osijeku, sjedištu Njemačke zajednice nestrpljivo se očekivao 19. prosinca 2012. – rođendan Njemačke zajednice. Uz ogromnu i nesebičnu pomoć svih iz vodstva Njemačke zajednice, ali i brojnih članova i prijatelja iz Osijeka i Zagreba, i najmanje sitnice su pomno isplanirane i predviđene i pripremljene tako da se niti jedno neplanirano iznenađenje nije moglo dogoditi. Organizaciji stup priprema za 20. godišnjicu Njemačke zajednice zajedno su preuzeli Goran Beus Richembergh, jedan od osnivača Zajednice od prije 20 godina, a danas saborski zastupnik HNS-a i Renata Trischler, izvršna direktorica Zajednice u Osijeku.

Brojni dogovori, sastanci, ideje i sama priprema ovog velikog događaja obilježili su mjesece uoči prosinca 2012. godine. S obzirom na najavljeni dolazak i nazočnost predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića bilo je potrebno odlučiti i o mjestu održavanja ove proslave, no dvojbe nije bilo jer je svakako najreprezentativniji prostor u Osijeku – Hrvatsko narodno kazalište, bio jedini izbor za ovako ugledne goste. Uz nesebičnu pomoć intendanta HNK, Božidara Šnajdera i tehničkog direktora Željka Bandića sve su pripreme tekle bez i najmanjeg problema. Brojni kontakti i sastanak s osobljem iz protokola i osiguranja predsjednika Josipovića uoči same proslave razriješili su još poneku dilemu i zajamčili besprijekoran tijek same proslave.

 

Nedostatak vremena i brojni govornici čiji su govori morali biti prevedeni na njemački ili hrvatski jezik stvorili su problem satnice održavanja proslave, no svi su govornici prema dogovoru s organizatorima na vrijeme dostavili svoje govore pa su govori bili prevedeni, a prijevodi svih govora su kao titl projicirani na platnu iznad govornice.

OD POČETKA DO KRAJA – BESPRIJEKORNO

Od nastupa zbora “Brevis-Donau” koji je na samom početku proslave intonirao prve strofe četiriju himni: hrvatske, njemačke, austrijske i himne Podunavskih Švaba pa sve do samoga kraja i savršenog nastupa glazbenika iz Kvarteta Rucner, cijela je proslava koja je trajala tek nešto više od sat vremena, održana s dostojanstvom, na najvišoj razini, upravo onako kako to priliči njemačkoj i austrijskoj manjini.

Brevis-DonauPS Kvartet-Rucner-3PS drei-rosenPS

Po završetku programa na pozornici HNK svi su se gosti uputili prema svečanom foyeru HNK gdje je održan i jedan manji program u kojem je nastupio zbor Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Vukovara “Drei Rosen aus Vukovar”.Uz nastup zbora, tu je bila prigoda da se gostima obrate i Goran Beus Richembergh, jedan od osnivača Njemačke zajednice i današnji saborski zastupnik HNS-a, Nikola Mak, dugogodišnji predsjednik Njemačke zajednice u Osijeku i bivši saborski zastupnik njemačke, austrijske i još 10 nacionalnih manjina u mandatu 2003.-2007. te aktualni saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina, Veljko Kajtazi. Uz zdravicu, Njemačkoj zajednici svi su poželjeli još puno godina rada. Nakon tog dijela programa uslijedio je domjenak za sve nazočne kojega su financijski omogućili Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i “Borovo” te sponzori “Kruna-Mlinar d.d.”, “Belje d.d.” kao i firme pojedinih članova Njemačke zajednice, poput pekarskog obrta Vladimira Flatschera.

UKAZALI SU NAM ČAST:

Proslava 20. obljetnice Njemačke zajednice okupila je u Osijeku u predbožićno blagdansko vrijeme čitav niz uglednih gostiju. Uz predsjednika Josipovića bili su i njegovi savjetnici: prof.dr.sc. Ankica Marinović, savjetnica Predsjednika za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice, dr.sc. Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika Predsjednika za unutarnju politiku i dr.sc. Danja Šilović Karić, pročelnica Odjela za informiranje Ureda Predsjednika. U ime predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke na osječkoj je proslavio bio nazočan saborski zastupnik Domagoj Hajduković u društvu saborskih zastupnika Veljka Kajtazija, Deneša Šoje i Gorana Beusa Richembergha. Nadalje, čast Njemačkoj zajednici svojim su dolaskom u Osijek ukazali Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Branko Sočanac, predstojnik Ureda Vlade Republike Hrvatske za ljudska prava i nacionalne manjine.

Saveznu Republiku Njemačku predstavljao je osobno veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj Hans Peter Annen, a u ime Andree Ikić-Böhm, veleposlanice Republike Austrije u Republici Hrvatskoj gostima se obratio Georg Diwald, zamjenik veleposlanice. Velika logistička potpora stigla je i od strane počasnog konzula Savezne Republike Njemačke u Osijeku Ivice Škoje a dio domaćinskih obveza u Osijeku su preuzeli Osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

Annen Diwald-2PS    herr-MakPS GBR_PS 

U Osijeku su povodom 20. obljetnice Njemačke zajednice doputovali predstavnici njemačke manjine iz Poljske – Bernard Gaida, predsjednik Savezne udruge njemačke nacionalne manjine u Poljskoj i Norbert Rasch, predsjednik Socijalno-kulturnih društava njemačke nacionalne manjine u Poljskoj, iz susjedne Srbije, iz Sombora je doputovao Anton Beck, predsjednik njemačkog udruženja Gerhard iz Sombora sa svojim suradnicima.

Uz brojne članove predstavnike nacionalno-manjinskih organizacija i vijeća nacionalnih manjina u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, predsjednike ogranaka i članice i članove Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz cijele Hrvatske, predstavnike jedinica lokalne samouprave iz Slavonije i Baranje, predstavnike kulturnih organizacija i institucija Grada Osijeka i predstavnike medija, na proslavi su bili nazočni dr. Ivan Rittig, predsjednik Zajednice Nijemaca iz Zagreba, Dara Mayer, predsjednica Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Vukovara, dr. Dražen Kušen, predsjednik Hrvatsko-njemačkog društva iz Osijeka i Maja Ivanović, predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva u Osijeku.

  

 

Svima koji su u Osijeku 19. prosinca 2012. s nama podijelili sreću i ponos zbog uspješnog djelovanja i rada Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, s ovih stranica upućujemo najiskreniji izraz zahvalnosti!