VOLKSTRAUERTAG, VALPOVO 19. STUDENI 2017.

„Predsjednik Savezne Republike Njemačke Steinmeier prije nekoliko je dana prilikom otvorenja zajedničkog njemačko-francuskog muzeja u znak sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata rekao: „Prisjećamo se zato što svaka generacija iznova mora naučiti razlikovati ideju nacije od ideologije nacionalizma. Prisjećamo se zato što nikad više ne želimo koračati stranputicama na koje nas navodi nacionalizam: na represiju prema unutra te agresiju prema van.“

Galerija fotografija

… Stoga se poklanjamo ovoga časa u tuzi pred poginulima u ratovima i žrtvama strahovlade i terora. Njihova će nam patnja poslužiti kao upozorenje da preuzmemo odgovornost za budućnost u miru i slobodi – baš u smislu zajedničkog nastupa predsjednika Macrona i Steinmeiera prije dva tjedna na brdu Hartmannsweilerkopf u Elzasu. „ rekao je Ivica Škojo, počasni konzul Savezne Republike Njemačke u Osijeku, povodom obilježavanja Njemačkog dana žalosti u Hrvatskoj, koji je i ove godine uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća obilježen kod spomenika njemačkim civilnim žrtvama radnog logora na groblju u Valpovu.

Uz počasnog konzula, obilježavanju dana žalosti nazočili su i g. Hrvoje Gašparović i  gđa. Ana Brajnović , zamjenici gradonačelnika Valpova, g. Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika Belišća te pukovnik Boklet budući vojni izaslanik Veleposlanstva iz Zagreba kao i izaslanstvo MORH-a, predstavnici Njemačke zajednice, Osijek te Hrvatsko-njemačkog društva, Udruge Domobrana iz Valpova i Belišća, vlč. Robert Jugović, nadbiskupijski kancelar je zajedno sa nazočnima izrekao molitvu.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća Veleposlanstva SR Njemačke, grada Valpova i Njemačke zajednice, je zbor Njemačke zajednice „Alte Kameraden“ otpjevao tradicionalnu pjesmu „Ich hatte einen Kameraden“ te molitvu „Vater Unser“.