„Ulmska Kutija“ u Osijeku, 8.-9.7.2019.

U ponedjeljak navečer, 8. srpnja, u posjet su nam doplovili prijatelji iz „Društva prijatelja Dunava Ulm“ i svojom autentičnom „Ulmskom kutijom“ pristali na obalu Drave. Do podneva sljedećeg dana su svi imali mogućnost posjetiti brod i vidjeti kako su Podunavske Švabe u 18. stoljeću došle na ova područja. Našim prijateljima iz Ulma želimo sretan ostatak puta.

„Ulmska kutija“ je brod izgrađen po tradiciji ulmske dunavske plovidbe. Stanovnici Ulma su im dali ime prema njihovom odredištu “Bečki čunovi” ili, otkad su vozili prema voznom redu, (“ordinari”) “redoviti brodovi”. U Austriji su se zvali “Ulmski čunovi” ili “Švapski čunovi”.

Photo: Darko Apel

„Ulmska kutija“ je prvo bio podrugljivi nadimak. Ulmski brodovi su bili dugi do 30 i široki 7,6 metara. Mogli su primiti teret do 200 tona. Na odredištu bi ih prodali. 1925. godine konstruirana je Kutija koja se mogla upotrijebiti više puta, mogla se rastaviti za prijevoz željeznicom. Nove Kutije se opet rade iz jednog komada i prevoze se brodovima dubokog gaza.

Od 1926. godine Ulmska kutija je motorizirana. 2008. godine izgrađena „Ulm“ u vlasništvu je

„Društva prijatelja Dunava“ i izrađena je od željeza. Osim nje postoji još šest „Ulmskih kutija“ od drveta; dvije su u vlasnistvu Grada kao i četiri manje, koje pripadaju privatnim zajednicama vlasnika.

 

podunavske svabe