Simpozij Zaklade Konrad Adenauer i Nacionalnog savjeta Nijemaca u Srbiji od 22. do 24.5.2019.

Od 22. do 24.5.2019. u Somboru je održan Simpozij Zaklade Konrad Adeneuer i Nacionalnog savjeta Nijemaca u Srbiji na temu „Njemačka nacionalna manjina u Europi“. Na simpoziju su sudjelovali mnogi predstavnici njemačke nacionalne manjine iz susjednih zemalja, Ukrajine, Mađarske, Hrvatske, Rumunjske i naravno domaćin Srbija.

Prve su se večeri sudionici Simpozija za večerom susreli s Gradonačelnicom Sombora, gđom. Dušankom Golubović i g. Peterom Rangom, predsjednikom Udruženja Njemaca „St. Gerhard“.

(Photo: Siniša Trifunović)

Svečano otvaranje Simpozija bilo je 23.5. S riječima pozdrava su Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, István Pástor, predsjednik Parlamenta autonomne pokrajine Vojvodina, Michael Platz, službeni predsjednik Nacionalnog savjeta Nijemaca u Srbiji, Norbert Beckmann-Dierkes, voditelj Ureda za vanjske poslove Zaklade Konrad Adenauer u Srbiji, pozvali sudionike na uspješan radni susret.

O stanju njemačkih manjina u regiji očitovali su se Emmerich Ritter, zastupnik Zemaljske samouprave njemačkih Mađara u mađarskoj nacionalnoj skupštini, Julia Tayps iz Savjeta Nijemaca u Ukrajini, Michael Platz, službeni predsjednik Nacionalnog savjeta Nijemaca u Srbiji te Gabrijela Bogišić. G. Klaus Weigelt, predsjednik Zaklade njemačke kulture u Istočnoj Europi moderirao je tu razmjenu iskustava.

O pravima nacionalnih manjina u Europi pričale su dvije stručnjakinje u tom području, g. Renata Trischler, Koordinatiorica Radne zajednice njemačke manjine pri Federalističkoj uniji europskih narodnih grupa i g. Erzsébet Sándor-Szalay, zamjenica pučke pravobraniteljice za prava nacionalnosti Mađarske. Taj uvid u prava nacionalnih manjina moderirao je g. Benjamin Józsa, izvršni direktor Demokratskog foruma Nijemaca u Rumunjskoj.

U panel-diskusiji na temu rada medija njemačke nacionalne manjine sudjelovali su g. Eva Gerner, urednica televizijskog programa na njemačkom jeziku „Unser Bildschirm“ („Naš ekran“) u Mađarskoj, Lena Dey, urednica televizijskog programa na njemačkom jeziku u Ukrajini, g. Hajnalka Buda, urednica programa na jezicima nacionalnih manjina, RTV, Novi Sad te g. Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice iz Hrvatske. Moderaciju ove rasprave preuzeo je g. Holger Haibach, voditelj Ureda vanjskih poslova Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.