Prva konferencija mladih AGDM-a

Od 4. do 7. travnja 2019. godine u centru za obuku Knivsberg, Danskoj, održana je prva konferencija mladih AGDM-a. Predstavnici mladih i koordinatori za mladež njemačke manjine iz Srbije, Danske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Gruzije, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Ukrajine, Litve, Latvije, Rumunjske, Češke, Kazahstana i Rusije razgovarali su tijekom dva dana razgovarali o budućnosti rada mladih unutar njemačke manjine.

Kroz razne radionice u suradnji s YEN Youth of European Nationalities, s Kasia Siemasz, Brittom Tästensen i Maticom Germovšek Ž. mladi su objedinili svoje zajedničke ciljeve i stvorili buduću strategiju za mlade njemačke manjine.

Posjetivši urednike “der Nordschleswiger” i Njemačku gimnaziju za Sjeverni Schleswig, sudionici su također dobili uvid u aktivnosti njemačke manjine u Danskoj.

Na sastanku je za prvog koordinatora za mlade AGDM-a  izabran Patrik Lompart, predsjednik Udruge mladih Karpatskog njemačkog saveza u Slovačkoj, a njegov zamjenik postao je Eugen Wagner, predsjednik Saveza mladih ruskih Nijemaca. Oni će predstavljat mladež njemačke manjine u sljedeće tri godine.