Projekt „Engagiert für Europa“, 28.6.-2.7.2019.

Od 28. lipnja do 2. srpnja održao se projekt s naslovom „Engagiert für Europa“ na temu Njemačke kulturne baštine u Osijeku. Kao suradnik na tom projektu, Njemačka zajednica je ugostila članove iz Częstochowe (Poljska), Pforzheima (Njemačka) te Vicenze (Italija).

Prvoga dana susreta, u petak  28. 6., program je započeo u prostorijama Njemačke zajednice u 17:00 sati. Kroz interaktivnu rudnu upoznavanja, svi su predstavili svoje organizacije. U sklopu programa Grada Osijeka povodom obilježavanja 25 godina prijateljstva Grada Osijeka s Gradom Pforzheimom, održan je domjenak i jazz koncert studenata Akademije iz Vizence u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti uz izložbu.

Engagiert für Europa 2019

Photo: Tomislav Lichtenthal

U subotu, 29. 6. u Hotelu Zoo održan je radni sastanak gradova prijatelja Pforzheima, Vicenze, Australije i Tuzle. Nakon toga je organiziran izlet u Baranju, posjet Kneževim Vinogradima, Belju i izlet je završen ručkom u Kormoranu. U poslijepodnevnim satima sudionici su uz turističkog vodiča išli u obilazak poznate Secesijske ulice u Osijeku i tako se upoznali s kulturnim nasljeđem. Dan smo zaokružili večerom na Galiji.

Nedjelju, 30. 6. proveli smo u prostorijama Njemačke zajednice. Sudionicima smo prvo predstavili Zajedicu, njenu povijest, trenutne projekte, ali i buduće planove. Profesorice Novak i Jug s Odjela za Germanistiku su održale radionicu na temu Kulturnog nasljeđa, a poslijepodne smo prošetali gradom i upoznali ostale sudionike s povijesti Grada Osijeka te utjecajem kulture Podunavskih Švaba na kulturu samoga grada. Taj obilazak ujedno će služiti kao skica za gradski rally.

Ponedjeljak, 1.7. posjetili smo Europe Direct i upoznali se s njihovim radom. Nakon toga dan smo proveli u Austrijskoj čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Ondje su nam svoje projekte predstavile udruge IAESTE, AISEC, CROMSIC i Breza. Nakon toga su se obradili svi planirani projekti svih sudionika poput gradskog rallyja, priručnika kao e-learning alata, kulturno natjecanje i slično. Dan je završen tradicionalnom večerom uz predavanje o utjecaju Podunavskih Švaba na kuhinju ovih područja.

U utorak, 2. 7., ujedno i zadnji dan projekta, na kreativan način je odrađena evaluacija. Kroz konstruktivne kritike i pohvale, nadamo se da ćemo i dalje uspjeti održati kvalitetu samog projekta.