Posjet gospodina Fabiana Talkenberga i gđe Eve Anette Brauns iz Ministarstva unutarnjih poslova SR. Njemačke

27. i 28.03.2018 u sjedištu Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Osijeku je održan skup udruga njemačkih manjina koje djeluju u Hrvatskoj. Inicijativa za okupljanje predsjednika i predstavnika udruga njemačkih manjina potekla je iz Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke koje je nadležno za financiranje projekata i programa njemačkih manjina u cijeloj Europi.

 

Predstavnici Saveznog Ministarstva unutarnjih poslova, stručni referenti Fabian Talkenberg i Eva Anette Brauns susreli su se predsjednikom Njemačke zajednice-Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Osijeku Vladimirom Hamom, predsjednicom Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Vukovara, Darom Mayer, predsjednikom Udruge Nijemaca i Austrijanaca u Siraču, Josipom Krajcerom i njegovim suradnicima te Ivanom Rittigom, predsjednikom Zajednice Nijemaca u Zagrebu. Sastanku su bile nazočne i Kathrin Kovačić iz Odjela za kulturu njemačkog Veleposlanstva u Zagrebu te Renata Trischler, koordinatorica Radne zajednice njemačkih manjina (AGDM) iz Berlina. Tema ovog radnog sastanka je bila suradnja udruga njemačkih manjina u Hrvatskoj te mogućnosti financiranja postojećih i novih projekata u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova SR. Njemačke.

Kroz cjelodnevnu raspravu, donesene su brojne odluke kojima će se poboljšati dosadašnja suradnja svih udruga njemačkih manjina u Hrvatskoj te su nekim projektima otvorena vrata ka realizaciji.