Konferencija “O položaju nacionalnih manjina u srednjoj Europi” u suradnji sa Konrad-Adenauer Zaklade

Njemačka zajednica-Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, je proslavila 25. godišnjicu osnivanja, povodom koje je u kolovozu 2017 u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku otvorena reprezentativna izložba «Essekerski tragovi». Konferencija «O položaju njemačkih manjina u srednjoj Europi» bila je povod da se izložba svečano zatvori 6. rujna 2017 godine u nazočnosti brojnih gostiju iz inozemstva i članova Zajednice.

Fotografije u prilogu:

https://www.flickr.com/photos/137033858@N05/albums/72157688987503605

Od 06.-08.rujna 2017 Njemačka zajednica je zajedno s Konrad Adenauer zakladom organizirala konferenciju na temu “O položaju njemačkih manjina u srednjoj Europi” i ugostila predsjednike udruga njemačkih manjina iz Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Poljske, koji su u svojim izlaganjima pobliže prikazali položaj njemačkih manjina u svojim državama, te što učiniti i kako osmisliti strategiju kako bi se položaj manjina poboljšao u budućnosti.

Počasni gost konferencije je bio i njezin idejni začetnik Hartmut Koschyk, zastupnik u njemačkom Bundestagu i povjerenik Savezne vlade za pitanja iseljenika i nacionalnih manjina, koji se osvrnuo na svoju suradnju s manjinama u državama koje su sudjelovale na konferenciji, za vrijeme njegovog mandata, te uputio ohrabrujuće riječi za budućnost i očuvanje manjina u zemljama srednje Europe.

Završni dio konferencije održan je u četvrtak, 7. rujna u svečanom foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, na tom je događaju, uz sve visoke goste, nazočio i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas E. Schultze, bivši ministar vanjskih poslova RH i saborski zastupnik Davor Ivo Stier, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te voditelj inozemnog ureda Konrad-Adenauer Zaklade u Hrvatskoj Dr. Michael A. Lange, suorganizator konferencije.

Svečani govor održao je zastupnik u njemačkom Bundestagu i povjerenik Savezne vlade za pitanja iseljenika i nacionalnih manjina, Hartmut Koschyk koji se osvrnuo na prijašnje konferencije koje je organizirala Konrad-Adenauer Zaklada te kako je važno da uvijek sudjeluju u raspravama na temu nacionalnih manjina i njihovom položaju. Glavna misao koja se provlačila kroz cijelu konferenciju i bila je često tema diskusija je bila zaštita manjina. Pripadnici manjina trebaju imati pravo slobodno i ravnopravno živjeti te biti zaštićeni od bilo kakve diskriminacije.

Kako bi se taj cilj mogao ostvariti i poboljšati položaj manjina je FUEN (Federalistička unija europskih manjina) 2011 pokrenuo inicijativu pod imenom Minority Safepack Initiative, kojom bi se ojačala prava i očuvala tradicija i jezik nacionalnih manjina u Europi.

Predstavio je predviđena područja u kojima će se BMI (Savezno ministarstvo unutarnjih poslova) poticati suradnju, a to su očuvanje etno kulturalnog identiteta, rad s mladima te očuvanje njemačkog jezika, te ojačavanje suradnje udruga njemačkih nacionalnih manjina u domovinama sa društvenim organizacijama u Njemačkoj.

Kao zahvalu za uspješnu i dugogodišnju suradnju i oproštajni poklon, predali su izvršna direktorica Renata Trischler i potpredsjednik Njemačke zajednice Eduard Werkmann povelju zahvalnicu Hartmutu Koschyku.

 

Daljnje emisije

 

Dnevnik Hrt1

http://radio.hrt.hr/ep/dnevnik-radio-osijeka/223625/

Mostovi dijaloga

http://radio.hrt.hr/ep/mostovi-dijaloga/223326/

Osječka televizija

Radio Osijek

http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/konferencija-zaklade-konrad-adenauer-i-njemacke-zajednice-u-osijeku/152962/