23. znanstveni skup „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu“ 2015., Vikarijat Osijek

Dosadašnja istraživanja, analize i informacije usmjerene prema simpozijima Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu bili su usmjereni prvenstveno na:

  1. doprinos pojedinaca (ili skupina) njemačkog/austrijskog porijekla ili pripadnosti tematskom okviru označenom kao Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu,
  1. ukazivanje i utvrđivanje dometa takvih utjecaja,
  2. istraživanje i analizu relevantne faktografije, posebno one koja se odnosi na sudbine Podunavskih Švaba i drugih Nijemaca/Austrijanaca na ovim prostorima,
  1. te u cjelini, na revalorizaciju povijesnih istina koje se nalaze unutar zadanih tematskih određenja.

Proučavanje doprinosa Nijemaca i Austrijanaca, te sustavno objavljivanje rezultata tog proučavanja, afirmiralo je konstruktivnost povijesnih veza koje su postojale na ovom dijelu europskog prostora, ali indirektno i prava sljednika tih doprinosa na njihovo čuvanje, kao i ugrađivanje u temelje vlastitog identiteta. 

Naravno da domet tih utjecaja nije time iscrpljen, ne samo zato što je taj domet u pravilu dalekosežniji nego što se na prvi pogled to može činiti — nego i zato što u pravilu, prije ili kasnije, domet “stranih” utjecaja, civilizacijskih ili samo kulturnih, biva nužno umanjen i prešućen na račun afirmacije partikularnog nacionalnog identiteta, ili, ako idemo u tom pravcu korak dalje, nacionalnih mitova. Analiza i istraživanje relevantne faktografije sudbine Podunavskih Švaba i drugih Nijemaca i Austrijanaca na ovim prostorima također se suočava s mitovima, kao što je mnogim konkretnim primjerima,  znanstvenim i kulturološkim radovima, objavljenim u okvirima o kojima je riječ nedvojbeno pokazano.

Mit o izjednačavanju svih Nijemaca (pa i Austrijanaca) s nacizmom, mit o kolektivnoj krivici bio je jedan od prvih koje je valjalo demaskirati i detronizirati. Mitologiju europske i izvaneuropske tradicionalne germanofobije, koja i danas ima svoje predstavnike i zagovornike, također treba poštenom i bespoštednom analizom  razgolititi u njenoj besmislenosti. Među mitovima koje je valjalo suočiti s realnošću  i poništiti takvom konfrontacijom svakako je i plamen revanšizma, koji još uvijek ponegdje tinja, nanoseći štetu i njemačkom i austrijskom kulturnom i nacionalnom biću. 

     Ovogodišnji, 23. po redu znanstveni skup, održan je u zgradi Vikarijata u Osijeku, uz prisustvo 44 znanstvenika iz zemlje i inozemstva. Pozdravni govor i uvodnu riječ održao je predsjednik Njemačke zajednice Zorislav Schönberger, a goste su pozdravili i dogradonačelnik Vladimir Ham i izvršna direktorica Renata Trischler. Posljednji dan ovoga trodnevnoga skupa bio je rezerviran za odlazak do Vukovara i posjet Muzeju vučedolske kulture. 

Zahvaljujemo se svim sudionicima znanstvenog skupa i posebno zahvaljujemo djelatnicama Vikarijata koje su nam nesebično pomagale kroz sva tri dana.  

Fotografije:

https://www.flickr.com/photos/137033858@N05/albums/72157681817863524