AGDM godišnja skupština 4.-7.11.2019

Nakon Ifa Foruma mladih aktera, od 28. do 7. studenog 2019. u Berlinu je održan 28. godišnji skup AGDM-a na kojem su predstavnici mladih imali priliku susresti se sa saveznim povjerenikom za pitanja doseljenika i nacionalnim manjinama, prof.dr. Bernda Fabritiusa i izraziti svoje planove i misli.

AGDM

U večernjim satima obilježena je obljetnica „20 godina jezične povelje u Njemačkoj“, na kojoj su sudionici mogli susresti predstavnike manjina u Njemačkoj.
Službeno otvaranje konferencije održano je u utorak, 5. studenog. Gdje su prof. Bernd Fabritius, glasnogovornik AGDM-a, Bernard Gaida i novoizabrani potpredsjednik Fuen-a Vladimir Ham, pozdravili su predstavnike njemačke manjine iz 28 različitih zemalja.
Fokus konferencije bio je izbor novog glasnogovornika AGDM-a. gospodin Bernard Gaida ponovno je izabran za glasnogovornika u sljedećem mandatu od 3 godine, želimo njemu i predstavniku mladih AGDM-a gospodinu Patriku Lompartu uspješan mandat.
Gospodin Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik, predsjedavajući Odbora za prava manjina Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, održao je predavanje na temu “Kako Vijeće Europe štiti prava manjina?” Na kraju dana, sudionici su posjetili hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu, gdje je otvorena izložba gospodina Beusa Richembergha “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća”.
Ove godine sudionici konferencije imali su priliku razgovarati s raznim političarima iz Bundestaga – gospođom Andrea Lindholz i članovima parlamentarne skupine CDU / CSU “prognani, iseljenici i njemačke manjine” Eckhardom Polsom , kao i predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, gospođom Michelle Münterfering i predstavnicima posredničkih organizacija, Ifa i Goethe instituta.