27. Skup Radne skupine Njemačke nacionalne manjine

Od 5. do 8. studenog održan je 27. godišnji skup Arbeitsgemeinschaft Deutscher Minderheiten (AGDM)u Berlinu. Na skupu je sudjelovalo 53 zastupnika i mladih predstavnika organizacija koje zastupaju njemačku manjinu u 19 različitih zemalja.

U programu skupa bili su mnogobrojni razgovori s visokopozicioniranim političkim zastupnicima. Važna točka programa bilo je savjetovanje s prof. dr. Berndtom Fabritiusem, povjerenikom savezne vlade za pitanja o iseljenju i nacionalne manjine. On je zagovarao rezultate AGDM-ove Radionice za budućnost i važnost rada s mladima i rada na jeziku. U ponedjeljak, 5.studenog skup je započeo s minutom šutnje za Ottoa Heineka, bivšeg predsjednika Državnog predstavništva njemačkih Mađara, koji je umro u kolovozu ove godine. Zatim se pažnja posvetila točkama skupa. Skup je moderirao Bernhard Gaida, govornik AGDM-a. Predsjednik FUEN-a Lorant Vincze također je pratio skup i informirao o budućnosti o uspješnoj europskoj građanskoj inicijativi „Minority SafePack (MSPI)“.

U Bundestagu su sudionici imali mogućnost sudjelovati u raspravama AGDM-a s grupom „Prognanici, iseljenici, njemačke nacionalne manjine“ CDU/CSU-državne frakcije i u razgovoru s voditeljicom grupe povjerenika državne vlasti za kulturu i medije, Mariom Bering. Zatim ih je u Uredu za vanjske poslove dočekala koordinatorica za vanjsku kulturnu politiku, Heidrun Tempel. Dan je završio u Rumunjskom veleposlanstvu kamo je rumunjski veleposlanik Emil Hurezeanu sudionike ugostio na domjenak.

7. studenog je Marco Just Quiles s predsjednikom vijeća Zaklade povezanost s Nijemcima u inozemstvu, g. Hartmutom Koschykom und g. Gaidom u Mađarskom institutu u Berlinu predstavio projekt „Strategija za budućnost njemačkih nacionalnih manjina“ i izvještaj „Ojačani u budućnost – prijedlozi rada za AGDM“. Na tome događaju u gostima su bili Margarete Ziegler-Raschdorf, povjerenica za integraciju u Hessenu, g. Halit Habip Oglou, dopredsjednik FUEN-a i gđa. Olga Martens, g. Urban Beckmann, voditelj odsjeka „Dialog“ Instituta za inozemne odnose (IfA), voditeljica odsjeka „Mediji i integracija“ IfA-e gđa. Karoline Gil, gđa. Kasia Sziemes, upraviteljica JEV-a – Mladež europskih narodnih skupina kao i Dr. Alexander Schumacher, referent u Ministarstvu za unutarnje poslove, za građevinu i domovinu. Nadalje, slijedio je domjenak na svečanom činu povodom 30-godišnjeg postojanja Ureda povjerenika savezne vlade za pitanja o iseljenju i nacionalne manjine u crkvi Französischen Friedrichstadtkirche.

8. studenog održana je interni sastanak gdje su udruge koje su sudjelovale na skupu razgovarale o stanju njemačkih nacionalnih manjina i njihovim težištima rada. Zaključeni su ciljevi: buduća kooperacija izvan granica zemalja, dugoročna strateška suradnja sa Saveznom vladom i poboljšanje učinka nacionalnih manjina u njihovim domovinama.