19. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku, Osijek 16.-19. lipnja 2019.

Od 16. do 19. lipnja 2019. u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku održan je tradicionalni Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku. Po devetnaesti puta za redom imali smo priliku tri dana uživati u raznim predstavama i skečevima na njemačkom jeziku. Na festivalu je svoje glumačko umijeće pokazalo preko 250 amaterskih glumaca.

Festival je uvodnom riječi otvorio predsjednik Njemačke zajednice Vladimir Ham, muški pjevački zbor „Alte Kameraden“ s himnom Podunavskih Švaba, gđa. Kathrin Kovačić iz Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, čije nam je riječi hvale i ohrabrenja konsekutivno prevela gđa. Elisabeth Klein, te Hanna Klein, Projekmanagerica Njemačke zajednice.

Photo: Darko Apel

 

Prvoga dana Festivala na pozornici su svoje talente pokazali glumci iz Đakova i Drenja, osnovnoškolci iz škola „Sv. Ana“ i „Retfala“ te naši najmlađi sudionici iz Dječjeg vrtića „Stribor“. Drugi i treći dan smo gledali izvedbe grupa iz Srbije, Mađarske, Poljske, Njemačke, Rumunjske, Rusije, ali i domaćih grupa iz Petrijaneca, Ivaneca te Subotnje školice koju vodi Njemačka zajednica.

Zanimljive radionice za sudonike su i ove godine pripremili gđa. Isolde Cobert, gđa. Timea Farago te g. Marius Schiener i tako ujedino na zabavan način podučili naše amaterske glumce tajnama glumačkog svijeta.

Unatoč komarcima i lošem vremenu, Festival smo zaključili večerom na brodu „Bijela lađa“ u Zimskoj luci i tako se oprostili od naših sudionika, ali nadamo se da ćemo se ponovno vidjeti i sljedeće godine.